Архитект Галя Антова, председател на РК на КАБ – Видин:

Искам да създам комплекс по пътя за моста „Нова Европа”

8-9_Antova_1Проектира ми се обществена сграда – голям магазин, мол. Мечтая да направя един хубав комплекс – с хотелска и търговска част на околовръстния път на Видин, по който ежедневно минават по над 2400 автомобила на път за и от новия мост над Дунав, наречен „Нова Европа”. Нека видят чужденците какво можем ние, българските архитекти!

Разбира се, още никой не ми е възложил такъв проект. Бях главен архитект на община Видин и не мечтая за тази длъжност. Не мечтая и да проектирам в чужбина. Архитектът трябва да познава условията в съответната страна, за да работи там. Аз си оставам патриот на Видин – искам в него да създавам сгради, никъде другаде.

8-9-gl

Арх. Георги Андреев, почетен член на КАБ:

Всеки мой проект е сбъдната мечта

Знаете ли, през целия си съзнателен живот човек неуморно се труди. Работи, работи и пак работи. Но идва един момент, в който си дава сметка, че е време да спре. Да обърне внимание на себе си, на семейството, на най-близките си хора. Така направих и аз. Реших, че вече мога да се отдам на заслужена почивка и преустанових дейност. Но зад гърба си имам десетки реализирани обекти, част от които са в чужбина и са построени от мен. И мога да кажа, че всеки един от проектите, които съм реализирал, е моя сбъдната мечта. И няма как да посоча кой от всичките ми е на сърце или кой е бил най-голямото ми предизвикателство. За архитекта всички проекти, които е направил, са му еднакво скъпи и любими, защото те са преживени и изстрадани – от празния лист до построената сграда. Не бих могъл да посоча този или онзи за любим. Всички са ми на сърце.


КРЕАТИВНО


8-9--KALENDARNEW-2

8-9-Kalendar-2Къщи от хартия е темата на календара за 2018 година на „Монди Стамболийски”. Автори на артпроекта са тандемът архитекти Мария Стоянова и Володя Стоянов. Те са включили силуети на български, пловдивски и европейски къщи, както и много светлина в реализация на идеята.


8-9_ZagorskiАрх. Борислав Загорски, РК на КАБ – София-град:

Бих се занимавал с луксозна жилищна сграда

Не съм се замислял. На мен работата ми доставя удоволствие, така че бих се занимавал с какъвто и да е проект, стига той да се получава както трябва. Защото много често нещата се разминават. Инвеститори има всякакви и невинаги става на нашето. И все пак, ако трябва конкретно да п8-9осоча какво искам да проектирам най-много през тази година, може би това ще е частна жилищна сграда. Някакъв голям, модерен и луксозен имот. Само да сме здрави, всичко друго се оправя с труд. Така че нека 2018 година да ни донесе най-вече здраве, а с предизвикателствата ще се справим!


Архитекти с календар „Плевенска епопея“ за 2018-а

8-9--календар-729x1024

Лимитиран луксозен календар за 2018 година, посветен на  40 години от построяването на Панорама „Плевенска епопея 1877“ и 140 години от освобождението на Плевен, издадоха Камарата на архитектите в България – Регионалната колегия Плевен, и Съюзът на архитектите в България – Дружество Плевен. Това стана възможно по инициатива на плевенски архитекти с партньорството на RÖFIX България, сподели председателят на САБ – Дружество Плевен, арх. Емил Дечев.

„През този уникален юбилеен продукт желанието ни е да покажем сградата отблизо, нейното развитие и надграждане през годините – идея, която се роди в контекста на специализираната експозиция, която направихме по повод Международния ден на архитектурата“, отбеляза председателят на КАБ РК Плевен арх. Стефан Нешев.

„Ние с екипа ми подкрепяме активно тази и подобни инициативи, защото за нас е важно всички заедно да работим в посока опазване на общественозначимите сгради и паметниците на културата“, допълни инж. Красимир Христов – управител на RÖFIX България.

Емблематичната за града и държавата ни сграда, която 40 години привлича хиляди туристи от цял свят, е единствен по рода си паметник на Балканския полуостров.

Стилният календар е изработен с предоставени материали и любезното съдействие на Регионалния военноисторически музей – Плевен, Държавната агенция „Архиви“ – Плевен, авторите на проекта за Панорама „Плевенска епопея 1877“ арх. Пламенка Цачева и арх. Иво Петров. Дизайнът и графичното му оформление са дело на арх. Владислав Дечев и арх. Емил Дечев.

Седмото поред издание на традиционния Регионален преглед на архитектурата в края на изминалата година постави специален акцент на 40-годишнината от построяването на Панорама „Плевенска епопея 1877”. Тогава за първи път всички архитектурни проекти от проведения през 70-те години на миналия век конкурс бяха извадени от архивите и показани в публичното пространство на площад „Възраждане“. Част от специализираната експозиция е претворена в този луксозен календар.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си