Инж. Петър Стефанов, член на РК на КИИП – Плевен:

Интересът ми е към промишлените предприятия

Искам да проектирам производствени сгради и инсталациите в тях. В момента правя такъв проект за предприятие за преработка на олио във Варна. Професионалното предизвикателство е в оценката и познаването на спецификата на този род проектиране. Трябва да познаваш предназначението, параметрите на производството и т.н.

У нас икономиката бележи ръст, много чужди компании искат да откриват предприятия. Те се насочват към строителство на нови, а не към преустройства на съществуващи сгради. Аз съм готов за проектиране на такива сгради. Мисля, че това е най-актуалното в нашата дейност сега.

Инж. Кремена Милева, член на РК на КИИП – Благоевград:

Да имам шанс да проектирам различна обществена сграда

Искам да работя у нас, не ме влече работа в чужбина. Проектирала съм всичко – обществени сгради, промишлени сгради, улична инфраструктура. Мечтата ми е да проектирам една по-различна обществена сграда – с нова визия, която да не прилича на досегашните. Бих се заела с проектиране на хотел, търговски обект, офис сграда. Виждам я съвременна, привлекателна, модерна. Но нямам такава поръчка, дано през 2018-а я получа.

Инж. Тодор Калоянов, председател на РК на КИИП – Пазарджик:

Желанието ми е конструкциите да са по-изчистени и ясни като задание, за да не се налага да ги преработваме

И аз, и колегията смятаме, че сме подготвени за всякакви професионални предизвикателства. Включваме се във всеки проект и всяка поръчка, които дойдат. Работим и по обществени поръчки, и по други проекти…

Лично аз продължавам да се занимавам и да се вълнувам от конструкциите. Иска ми се да са по-изчистени като задание, да са по-ясни, за да не се налага да ги преработваме впоследствие. Но отново ви казвам – не се плашим от задачи. Дано все пак тази година да ни се случват освен разнообразни, и по-доходоносни проекти. Защото се правят някакви опити, някакви изменения в нормативите, но хонорарите на инженерите в инвестиционното проектиране остават в ниския ценови сегмент. Това е вече време да се промени. Статистиката отчете, че 2017-а е била силна строителна година, имахме добра натовареност. Самият аз съм доволен от свършеното. Очакванията ми са и през 2018-а тази тенденция да продължи и цялата колегия да имаме много работа и добро заплащане на труда ни.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си