Навигатор Home » Архитектура » За архитекта е важно да умее да предлага идеите си по най-добрия начин

За архитекта е важно да умее да предлага идеите си по най-добрия начин 

Цветелина Георгиева е архитект, съосновател и председател на DesignMorphine от 2014 г. Завършва магистърска степен по „Архитектура“ с отличие през 2012 г. в УАСГ, София. Дипломният й проект „Спортен комплекс“ е публикуван в различни онлайн и печатни издания, участва и в изложби. Цветелина работи като архитект както в големи архитектурни студиа, така и на свободна практика. Автор е на много публикации, свързани със специализацията й „Архитектурни технологии“. Има богат опит като организатор и проект-мениджър на студентски конкурси и събития в сферата на архитектурата и строителството. Като председател на DesignMorphine Цветелина преподава и изнася лекции на теми, свързани с параметричния и генеративния дизайн.

Арх. Цветелина Георгиева:

Професията ни е изключително динамична и изисква непрекъснато развитие и самоусъвършенстване

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– След моето дипломиране като архитект в София имах възможността да замина да уча в университет в Италия и да продължа професионалното си развитие там. Причините да остана бяха отчасти лични, но и фактът, че където и да съм по света, ще се чувствам чужденка. Винаги съм имала идея да стартирам своя компания или организация. Удаде ми се възможност да го направя в България. Обичам да пътувам много по света както по работа, така и за удоволствие. Това ме зарежда с много идеи за развитие и ми дава различен мироглед. Имам любими места, на които бих живяла и бих се реализирала, но засега се чувствам добре тук.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Моята работа в момента е в две архитектурни направления – като председател на DesignMorphine и като архитект. Идеята за креативната платформа, която е за обучение чрез уъркшопове, лекции, проекти и проучвания в сферата на параметричния и генеративния дизайн, се роди през 2014 г. Съоснователи сме с арх. Павлина Вардулаки. В момента организацията се управлява от мен, арх. Павлина Вардулаки и арх. Майлъл Прайър. Членовете й наброяват 30 архитекти и дизайнери от различни националности. Имаме над 40 проведени работилници по целия свят, колаборации с университети като Harvard и MIT. Участвали сме в различни благотворителни събития.

Също така работя и като архитект по различни проекти основно тук в България. Смятам, че едно от най-важните неща за архитектите, а и в частност за мен като част от международна организация е да умеем да предлагаме идеите си по най-добрия начин и да стигаме до повече хора. Това е една от трудностите, но същевременно и предизвикателство. Също така професията ни е изключително динамична и изисква непрекъснато развитие и самоусъвършенстване, не е достатъчна само диплома.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Като DesignMorphine сме участвали в много благотворителни каузи в София, свързани с интериорно оформление на домове за деца, лишени от родителска грижа. Бих се включила и в други подобни инициативи. Ние самите за втора година ще организираме DreamBOOST – проект за парични стипендии на талантливи студенти по архитектура и дизайн. От 2014 година се срещнахме с повече от хиляда студенти, които търсят своето усъвършенстване в сферата на архитектурата и дизайна. Много от тях не могат да си позволят обучението в добър университет. Надяваме се, че DreamBOOST ще стане традиция и ще продължи да подкрепя студентите в бъдеще. По време на първото издание имахме над 70 участници и дадохме три стипендии по 1200 евро всяка.

Интериор на апартамент в София

7-3_Интериор-на-апартамент-в-София7-1_Интериор-на-апартамент-в-София

Проект от уъркшоп на DesignMorphine. Благотворителен интериор на къща за деца, лишени от родителска грижа

7-6_Благотворителен-интериор-на-къща-за-деца-лишени-от-родителска-грижа 7-5_Благотворителен-интериор-на-къща-за-деца-лишени-от-родителска-грижа

Проект от уъркшоп на DesignMorphine

CM2_Panels-Template

Добавете коментар