Навигатор Home » Новини » Заснемат на 3D рисунките в пещерата „Магура”

Заснемат на 3D рисунките в пещерата „Магура” 

24-5

Праисторическите шедьоври ще бъдат включени в каталог, представен в ЮНЕСКО

Цвета ИВАНОВА

24-9Екип от учени и специалисти по дигитална археология заснемат на 3D праисторическите рисунки в пещерата „Магура”, съобщи кметът на общината в Белоградчик Борис Николов. Ръководител на проекта за заснемането е доц. Стефан Александров от Националния археологически институт при БАН.

24-8Фотосите ще бъдат включени в специален каталог и по този начин представени в ЮНЕСКО. Това се прави във връзка с инициативата на общината и Културното ни министерство за включване на рисунките от пещерата в списъка на Организацията за световното културно наследство.

24-11Министерството на културата покани испански учени по праистория да посетят „Магура”. Те не скриха удивлението си от уникалността на изображенията и се произнесоха категорично, че заслужават място в списъка на ЮНЕСКО. За същото общината в скалния град се бори от 10 години.

Компютърният модел на изображенията ще покаже и колко са рисунките и каква е тяхната датировка, обясниха учените. Сега се смята, че са създадени преди 3000-7000 години. Възможно е да се окажат много по-стари. Испанците ги определят на 9000 години.

24-10В България такова заснемане не е правено, обясни Кристина Илиева, специалист по дигитална археология. Лазерният скенер е най-точният начин за документация на повърхност. Ще бъдат взети и проби за по-точно датиране. До края на годината трябва да бъде изготвен каталогът, който е част от подготовката на кандидатурата на общината за включване на рисунките в Списъка на световното културно и природно наследство.

24-1_1

Природният феномен – пещерата „Магура“

24-6Рисунките в пещерата са уникални и по същество те са славата й. Сталактитите и сталагмитите бледнеят пред тях, които вече са признати за шедьоври на праисторическото изкуство на Балканския полуостров. Те изобразяват танцуващи женски фигури, танцуващи и ловуващи мъже, животни, шахматни пана, слънца, звезди, растения. Има и слънчев годишен календар от късния неолит с добавки от раннобронзовата епоха. Тези рисунки определят мястото – залата им в пещерата, като светилище през много продължителен период – от неолита до желязната епоха.

24-4

Входът на пещерата

Рисунките са правени с прилепно гуано, примесено с пещерна глина. Тази „боя” е изиграла ролята на покритие, което е спряло разлагането на минералното вещество на стената – варовика. Там, където гуаното е паднало, е започнал процес на разлагане. Според специалистите рисунките са правени с пръсти по белите стени на пещерата на различна височина от пода и с различни размери. Преброени са 113 фигури, знаци и мъгляви изображения, но според учените броят им може да се окаже много по-голям. 55 от фигурите са женски, 23 – мъжки, 11 – на животни, знаците общо са 24. Рисунките са схематични. Женските фигури са правоъгълник, стеснен по средата (в кръста), с ръце над главата, без крака. Около кръста има придатък, който специалистите разчитат като пояс или вързана кърпа, вееща се от вихъра на танца. Мъжките фигури са права линия с топка за глава с извити назад ръце. Ловците са с лък в ръцете.

24-3Изображенията в пещерата не са изучени докрай. Новоучредено археологическо дружество в Белоградчик предизвика учените със свои хипотези за тях. Инж. Кирил Кирилов, дългогодишен изследовател на скалите в Белоградчик и пещерата „Магура”, и Емил Цанков ги обявиха за древна библиотека, хранилище на шумерско познание. Според тях някои от рисунките са на 40 000 годни, други – на 14 000.

24-7През последните две години достъпът до залата с рисунките, наричана от пещерняците художествената галерия на „Магура”-та, е ограничен. От тази година общината въведе отделна такса за туристите, които искат да я разгледат. Дълги години тя беше само част от общия маршрут из подземния лабиринт, достъпна единствено с входния билет.

Специалният режим се въвежда от съображения за сигурност на рисунките. Преди до тях някои от посетителите са оставяли своите автографи или са събаряли прилепното гуано. Без него варовикът се руши.

24-2

Езерото Рабиша – на изхода на „Магура”

Пещерата е открита за посетители през 1961 г. Тогава тя е електрифицирана и обезопасена с парапети. Общината в Белоградчик разработи проект за нейното съхраняване за поколенията. Според него рисунките ще могат да бъдат разглеждани в зала до входа на пещерата. Това ще бъдат специални модели, доближаващи се до реалните изображения. При това положение до подземната галерия достъп ще имат само учените.

 

 

2 Коментар към Заснемат на 3D рисунките в пещерата „Магура”

  1. Smithb133

    There are some interesting closing dates on this article however gdfecfkeedbbfggd

     
  2. Smithf534

    Hey there! I realize this is somewhat offtopic but I had to ask. eecebbekdbadcecd

     

Добавете коментар