16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Засилен интерес към логистични бази заради активната онлайн търговия

Ковид кризата сякаш подмина и не успя да засегне пазара на индустриални площи у нас. Анализи отчитат устойчива активност в този сегмент от началото на 2020 г. Цифрите са категорични както по отношение на наетите площи, така и на проектите в развитие.

До средата на годината общо завършените и наетите складови и логистични площи са 33 658 кв. м. Това показва доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Според анализа се регистрира устойчиво търсене на площи за градска логистика в София, което е провокирано основно от ръста на онлайн търговията в периода на карантината и изолацията.

Търсенето на складови площи в рамките на града е в рамките на 500-1500 кв. м . При извънградските проекти интересът е за по-големи площи в рамките на 2 до 6 000 кв. м, предназначени за логистични операции и складиране.

В края на първото полугодие на 2020 в строеж в София и в околностите са 166 652 кв. м логистични площи, повечето от които са предназначени за собствено ползване.

За момента офертните наеми на логистични площи в София остават без промяна – 3,8 евро/кв. м за по-големи обекти и 4,2- 4,4 евро/кв. м за проекти среден размер. Делът на свободните площи леко се покачва през второто тримесечие, но остава в границите на 2%.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ