Най-новият московски парк се простира върху площ от 13 хектара и пресъздава четирите микроклимата на Русия          

21-8Степи, гори, влажни зони и тундра – така изглежда най-новият градски парк „Зарадье“ в Москва, който бе открит по време на честванията на 870-годишнината от основаването на руската столица. Той се намира в непосредствена близост до Червения площад и се простира върху площ от 13 хектара. В него има зони с изкуствен микроклимат с растения, които пресъздават природата на Русия.

Впечатляващият проект е наречен „див урбанизъм“ и е дело на няколко архитектурни студиа, начело с американското бюро Diller Scofidio + Renfro.

21-221-321-421-721-5

21-15Огромният парк е създаден като част от усилията на градската управа за подобряване и увеличаване на местните зелени пространства. По поръчка на главния архитект в Москва Сергей Кузнецов иновативният дизайн на парка включва редица уникални характеристики, които се открояват от традиционните руски паркове. За разлика от силно озеленените и симетрични паркове, типични за Москва, дизайнът на „Зарядье“ представя забележителната натурална природа, която избягва обозначаването на 21-14зоните, характерно за повечето паркове. Цялата повърхност на новия парк е озеленена, без алеи и павирани пътеки за пешеходците. Според архитектите „дивото” зелено пространство е стратегически проект, който има за цел да насърчи пълната свобода на движение – предлагайки „нережисирано парково изживяване” за посетителите. Според архитект Чарлс Ренфро това е парк за Русия, който изважда на преден план естествената природа на страната и обединява нейните части с града, за да се превърне в дизайн, който може да се случи само тук. Това олицетворява дивия урбанизъм – място, където архитектурата и ландшафтът са едно цяло. 21-12За пресъздаването на четирите основни микроклимата в страната – степи, гори, влажни зони и тундра, са използвани над 150 вида растения, системи за контрол на температурата, симулация на дневна светлина и методи за отстраняване на вятъра. Моделираният климат позволява на местните жители да използват парка през цялата година. Откритите хълмове стават забавни склонове за шейни през зимата, а пет павилиона осигуряват сянка сред зеленото пространство през лятото. Има два амфитеатъра, филхармонична концертна зала, мултимедийни 21-6атракции, научноизследователски център, подземна оранжерия и зрителна площадка, която е издигната на 15 м над река Москва. В северната част на парка в момента се доизгражда ледената пещера – инсталация с лабиринти, арки и колони, покрити с лед. Съвсем скоро на територията на „Зарадье“ ще се появи и хотелски комплекс, който ще играе ролята на свързващо звено между града и парка.21-1

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си