12 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Индонезия мести столицата от Джакарта на о. Борнео

Индонезийският парламент е гласувал вече законопроект за преместване на столицата от Джакарта в гориста област на остров Борнео, предаде ДПА. Решението на депутатите открива пътя към изграждането на новия град.

Бъдещата столица ще бъде построена в провинция Източен Калимантан и ще се казва Нусантара. Причина за промяна на административния център на страната е, че Джакарта вече не е надежден град заради наводненията, постоянните задръствания по улиците и лошото качество на въздуха. Двайсет процента от площта на сегашната столица се намира под морското равнище и според изчисленията на Технологичния институт в Бандунг този процент ще се удвои до 2050 г. Постепенното потъване на града отчасти се дължи на безконтролното пресушаване на подземните води и свързаното с това понижаване на равнището им.

Стойността на преместването се изчислява на повече от 32 милиарда долара. Ако всичко върви по план, първите служители в администрацията ще могат да се преместят в новите си офиси най-рано през 2024 г.

Related Articles

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ