Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Добрич Йордан Йорданов дадоха старт на строителните дейности по проекта

Проектът ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа на града

Първа копка на дългоочакваните строителни дейности по проекта за водния цикъл на Добрич направиха министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът Йордан Йорданов. Инвестицията е в размер на 114,9 млн. лв., от тях 86,2 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”. Проектът е от голяма важност за града, тъй като ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа.

„С реализацията му ще се намалят течовете, ще се подобри и пречистването на отпадъчните води, за което настоява Европейската комисия“, заяви екоминистърът. ПСОВ – Добрич в с. Врачанци е построена през 1986 г., но досега не е реконструирана. Предвижда се изграждане на биологично стъпало с пречистване на азот и фосфор, което ще предотврати замърсяването на р. Добричка. Съоръжението ще обслужва 92 498 души, каза още Димов.

Проектът се чака с години от жителите на Добрич, въпреки че те ще трябва да понасят много неудобства през следващите месеци. Предстои рехабилитацията на близо 80 км водопроводи, полагани в периода 1950-1970 г., което означава разкопани улици, струпване на строителна техника и работници. В момента авариите са всекидневие и загубите на вода достигат 86%, обясни министърът.

През първия програмен период в област Добрич са реализирани 7 проекта, по които са вложени над 64 млн. лв.- от тях 25,5 млн. лв. в сектор „Води“ и 38,9 млн. лв. в сектор „Отпадъци“. Положената линейна инфраструктура е с дължина над 20 км.

В момента със средства от ОПОС 2014-2020 се подготвя регионално прединвестиционно проучване на територията на област Добрич, на базата на което ще бъдат финансирани и други проекти във водния сектор.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си