Започна саниране в центъра на Берковица

0

10 блока ще бъдат обновени с европейски средства

Поли ВАСИЛЕВА

Започна санирането на два жилищни блока по централната улица „Александровска“ в Берковица, съобщи кметът Милчо Доцов. До края на есента визията си сменят блок 25 и „Ален мак“. Средствата за обновлението са спечелени от общината с проект от европейски фондове чрез ОП „Региони в растеж“. Стойността им е 536 520 лв.

Двата блока са част от общ проект на общината за обновление на 10 обществени и жилищни сгради с пари от Европа. Досега е готова само една – на Районното полицейско управление. В момента строители санират и сградата на общинската администрация.

Във всички обекти ще бъде сменена дограмата, ремонтирани покривите, подменена водопроводната инсталация в ниската част, както и компрометираната канална мрежа. Ще бъдат монтирани енергоспестяващи осветителни тела в общите части на мястото на старите.

За изпълнител на санирането на двата жилищни блока е избрана фирма „Билдком про“, София.

В Берковица вече са санирани успешно 4 жилищни сгради в квартал „Заряница“ със средства от Националната програма за енергийна ефективност. Градът е отличникът на област Монтана в санирането както със средства от държавната хазна, така и от европейските фондове.

ЛЕНТИЧКА

Енергийно ефективни сгради вече и в Разлог

Николай АНТОНОВ

В Разлог откриха първите 4 жилищни сгради, обновени по Програмата за енергийна ефективност, с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“. Стойността на проекта е 1 081 575 лв., от които европейското финансиране е 916 163 лв., а националното съфинансиране – 161 675 лв.

Изпълнено е топлинно изолиране на външните стени, подмяна на прозорци и врати, ремонт на покрив и под в жилищата на 42 домакинства. Освен тези мерки в изпълнение по проекта се осигурява достъпна среда за хора в неравностойно положение.

Община Разлог има подписани три договора за повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради на стойност 3 645 000 лв., уточниха от администрацията. С тях ще бъдат санирани 14 жилищни блока с 234 домакинства.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си