Навигатор Home » Новини » Започна рехабилитацията на стената на яз. „Студена“

Започна рехабилитацията на стената на яз. „Студена“ 

3_Yazovir-1

Иновативната технология, която се прилага под вода, се пробва за първи път в България

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства на старта на рехабилитацията на стената на яз. „Студена“. Изпълнителят направи демонстрация на иновативната технология за работа под вода, която се използва за първи път в България. Тя дава опция да не се източва язовирът и той да продължава да снабдява над 100 000 потребители от Перник и региона с вода, докато тече ремонтът. Очаква се рехабилитацията да приключи в края на 2018 г.

„Намерихме разрешение с метода, прилаган от водолази, да не страдат от безводие потребителите от региона, включително и индустриални предприятия“, коментира министърът.

Очаква се с рехабилитацията животът на стената на язовира да бъде удължен с около 50 г. Подобни дейности не са извършвани от изграждането на язовира преди 62 г., каза министър Нанков и подчерта, че при 24-часов режим на експлоатация 365 дни в годината натовареността му през това време е била голяма.

Полагането на геомембраната няма да наруши качествата на водата за питейно-битови нужди. Предстои да бъде обрушен бетонът от слабите места по стената, като освен ремонта й и полагането на мембраната, водовземната кула ще бъде укрепена със стоманобетонен кожух. Ще се ремонтират също пречиствателната станция за питейна вода и отвеждащите водопроводи от язовира.

„Ако бяхме забавили ремонта няколко години, той би се оскъпил в пъти“, подчерта министър Нанков.

Според представителите на изпълнителя на проекта консорциум „Хидроконструкция – Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо ХБМ – Карпи” е избран най-добрият момент за рехабилитация на язовирната стена, защото състоянието й все още не е критично и дейностите няма да изискват по-голям финансов ресурс.

Проектът за реконструкция на яз. „Студена“ и рехабилитацията на пречиствателна станция за питейна вода към него на обща стойност 32 млн. лв. са част от големия „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ на стойност 170 млн. лв., който МРРБ изпълнява от 2010 г. чрез заемно споразумение от Световната банка. Въз основа на него вече се изготвиха дългосрочната стратегия за развитие на ВиК отрасъла и се проектира яз. „Нейковци“ до Трявна, припомни министър Нанков.

3_Yazovir-2По проекта, за първи път след 30 години, се изграждат язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“, които са изцяло нови съоръжения за питейно-битово водоснабдяване. Строителството на яз. „Пловдивци“ ще завърши през тази година. Вече са изградени стената, чашата и пречиствателната станция за питейна вода и след около месец ще започнат дейностите по неговото завиряване, информира министърът. Пусковият срок за яз. „Луда Яна“, който ще захранва с питейна вода около 30 хил. души в Панагюрище, Пазарджик и Стрелча, пък е през 2019 г., каза още той.

Добавете коментар