С традиционните звуци на българска гайда и тържествен водосвет бе даден старт на дългоочаквания ремонт на сградата на Националното училище по изкуствата във Варна

Предвижда се подмяна на покрива и дограмата и реконструкция на вътрешните помещения

Цялостен ремонт и модернизация на сградата на НУИ „Добри Христов” във Варна предвижда проект, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”. Бенефициент е Министерството на културата. Ремонтните дейности, които вече стартираха, са на стойност 3,6 млн. лв., от които 3,1 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие и 549 000 лв. национално съфинансиране.

Предстои реновиране на фасадата и покрива и на вътрешната част на зданието. Постройката ще бъде санирана, а дограмата на основната сграда ще бъде подменена. В проекта е заложено пълно обновяване на концертната зала, библиотеката и читалнята. За учебните стаи пък се предвижда подмяна на настилка, както и звукоизолация на кабинетите за индивидуално обучение. Ще се ремонтират ателиетата по графика, скулптура и живопис.

„След много години дойде началото на осъществяването на проекта за модернизацията на училището и смятам, че това е един чудесен повод да поздравя всички, които взеха участие в подготовката му, каза директорът Христо Дипчиков. Той обясни, че ще бъде обновена цялостната инфраструктура на училището. „Ще има оборудване за около 700 000 лв. В момента се изпълняват поръчките по отношение на дегитализацията. Над 300 000 лв. са отделени за покупка на три рояла и шест пиана. Ще има система за видеонаблюдение. От покрива до избените помещения всичко ще бъде ремонтирано”, каза още Дипчиков.

Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна е държавно училище под управлението на Министерството на културата на Република България.

17-Remont_Varna-3Сградата е построена през 1902 г. Тя разполага с 3 концертни зали, съответно с по 100, 80 и 60 места, 28 кабинета за индивидуална и специализирана подготовка, 16 класни стаи, 2 компютърни кабинета, кабинети за специализирана професионална подготовка, богата библиотека, физкултурен салон, игрище и 2 балетни зали.

НУИ „Добри Христов“ е създадено през 1944 г. като средно музикално училище. Името на патрона си получава през 1956 г., а от 2004 г. е със статут на Национално училище по изкуствата. Години наред школото делеше една сграда с бившия Институт по международен туризъм, сега колеж към Икономическия университет във Варна, а недостигът на стаи обтягаше отношенията им.

Ремонтът стана възможен, след като миналата година на Колежа по туризъм бе предоставена сградата на бившата Професионална гимназия по автотранспорт. Проектът е по Оперативна програма „Региони в растеж“ и е на стойност 3,6 млн. лв., от които 3,1 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие и 549 000 лв. национално съфинансиране.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си