Започнаха преговорите за газова връзка на Балканите

0

В средата на следващата година е планирано строителството на тръбата

Стартираха същинските разговори между България и Македония за изграждането на директно газово трасе, свързващо двете страни.

Съвместна работна група, начело с ресорните министри на двете държави – Теменужка Петкова и Крешник Бектеши, проведе в София първото заседание по строежа на тръбата. Обсъдени са основните проекти, по които работи България в газовата сфера. Приоритетът на правителството е поставен върху изграждането на междусистемните връзки на България с Румъния, Сърбия и Гърция, е потвърдила министър Петкова.

Предстои обявяването на две обществени поръчки, свързани с изграждането на българо-гръцката газова връзка, съобщи Петкова. Планирано е в средата на следващата година да стартира строителството на тръбата, така че през втората половина на 2020 г. тя да влезе в търговска експлоатация.

„Липсващата инфраструктура е основен проблем за Македония. За нас е нужна още една газова връзка с България, за да не зависим само от един източник“, отбеляза македонският министър Бектеши.

Съвместната работна група, която проведе заседание в София, ще проучи възможностите за развитие на нова връзка между газовите системи на двете страни.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си