Започва строителството на нов параклис в Трявна

0
Първа копка

Надеждите са той да бъде завършен до Никулден

Лилия ЦВЕТАНОВА

В Трявна започва строителството на нов параклис. Той ще носи името „Свети Никола”, а терен за него е отреден в кв. „Светушка” в града. Първата копка беше направена на 7 юли, когато Православната църква чества паметта на св. великомъченица Неделя.

19-PARACLIS
Проектът

Тържественият ритуал и полагането на основния камък за храма извърши Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий в присъствието на дарители и представители на община Трявна. След това той направи водосвет за освещаване на избраното място за здраве и благополучие на присъстващите.

Официални гости бяха кметът на община Трявна Дончо Захариев, заместник-кметът Николина Николова и основният дарител за градежа на храма Венци Дамянов. Дончо Захариев благодари на всички, дарили средства за бъдещия храм, и изрази надежда, че строителството ще приключи до Никулден. Кметът заедно с Великотърновския митрополит Григорий и дарителя Венци Дамянов положиха трите основни камъка на сградата. Стените на параклиса ще бъдат изографисани от възпитаници на НГПИ „Тревненска школа”.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си