Навигатор Home » Новини » Започва строителството на нов параклис в Трявна

Започва строителството на нов параклис в Трявна 

Първа копка

Надеждите са той да бъде завършен до Никулден

Лилия ЦВЕТАНОВА

В Трявна започва строителството на нов параклис. Той ще носи името „Свети Никола”, а терен за него е отреден в кв. „Светушка” в града. Първата копка беше направена на 7 юли, когато Православната църква чества паметта на св. великомъченица Неделя.

19-PARACLIS

Проектът

Тържественият ритуал и полагането на основния камък за храма извърши Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий в присъствието на дарители и представители на община Трявна. След това той направи водосвет за освещаване на избраното място за здраве и благополучие на присъстващите.

Официални гости бяха кметът на община Трявна Дончо Захариев, заместник-кметът Николина Николова и основният дарител за градежа на храма Венци Дамянов. Дончо Захариев благодари на всички, дарили средства за бъдещия храм, и изрази надежда, че строителството ще приключи до Никулден. Кметът заедно с Великотърновския митрополит Григорий и дарителя Венци Дамянов положиха трите основни камъка на сградата. Стените на параклиса ще бъдат изографисани от възпитаници на НГПИ „Тревненска школа”.

 

Добавете коментар