СЛЕД ГОДИНИ ЧАКАНЕ

Проектът е на стойност 3 726 000 лв. и се финансира по ОП „Региони в растеж”

Николай АНТОНОВ

След години чакане в Петрич ще започне строителството на градския парк, информираха от общинската управа. Кметът Димитър Бръчков обяви, че проблемите със съседните имоти са преодолени. В единия случай с имота на бившето танково поделение, който стана частна собственост при предишното управление, вече е приключена процедурата по преотреждане. Същата процедура върви и за другия съседен имот, този на Граничното полицейско управление (ГПУ) – Петрич. Третият имот, който е на Министерството на правосъдието, с площ от 7 дка, има положително решение да бъде придобит в собственост на община Петрич и по-късно също преотреден.

17-Park_Petri4.2 17-Park_Petri4.5

За терена от близо 54 дка, предназначен за градски парк и придобит безвъзмездно в собственост на общината, вече е налице и разрешително за строеж, респективно започва изпълнението на СМР по проекта. „Това е голямата новина – след години на очакване, съдебни саги и извървяване на процедури в Петрич започва изграждането на парк. Имаме и избран изпълнител – фирма „Обединение БГ – КО – Петрич ДЗЗД”, обобщи кметът Димитър Бръчков. В началото на юли градоначалникът внесе до Общинския съвет и искане за авансово плащане по договора за финансиране на парка.

17-Park_Petri4.4

Кметът припомни, че през април миналата година Министерството на регионалното развитие и благоустройството одобри проектното предложение на община Петрич за изграждането на градски парк. Финансирането идва по ОП „Региони в растеж” за периода 2014-2020 г. Общата прогнозна стойност на финансирането по проекта е в размер на 3 726 000 лв. без ДДС, които са 100% безвъзмездна финансова помощ. „Смея да твърдя, че поправихме всички допуснати грешки преди нас и спазихме процедурата, за да няма спънки пред този проект, касаещ градската инфраструктура”, подчерта кметът. Той допълни, че комплексно визията в този район на града се допълва и с реновираната спортна зала, придобита от общината, която е напът да се завърши със собствени средства. Проектното предложение за градски парк е част от Инвестиционната програма за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на община Петрич за периода 2014-2020 г. Сега предстои насрочването и на първа копка за този стратегически обект.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си