Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента

Thomson Reuters вероятно ще изчислява индекса „СОФИБОР“ от 1 юли тази година, съобщи председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Заради изисквания на европейското законодателство от 1 юли Централната банка няма да изчислява и публикува справочните индекси „СОФИБИД“ и „СОФИБОР“. Вариантите са или те да отпаднат изцяло от модела за образуването на лихвите по левовите заеми в България, или поддържането им да се прави от лицензирана фирма.

Thomson Reuters поддържа много индекси и в момента се водят преговори, уточни Стоянова. Тя потвърди информацията от преди месец, че компанията вече е изразила съгласието си да получава данните от българските банки и да поддържа „СОФИБОР“.

„Вероятно след 1 юли няма да има промяна в начина, по който се изчисляват и са договорени лихвите по кредитите в левове на българските граждани и фирми. „Въпреки това ние сме длъжни да имаме текстове в закона, които да предвиждат различни варианти”, обясни Менда Стоянова.

В деловодството на парламента е внесен законопроект за промени в Закона за кредитните институции (ЗКИ), които са насочени към лихвените индекси, или така наречените „бенчмаркове”. Измененията са продиктувани от прилагането на Регламент (ЕС) 2016/1011 и касаят индекса „СОФИБОР”. Той участва във формирането на лихвите по 85% от заемите в левове на граждани и фирми. Евентуалното му отпадане би довело до промяна в договорите на всички кредити в левове на 6 от 7-те най-големи банки в страната.

„Новите поправки в закона, които се предлагат, представляват транспониране на един текст на регламент на Европейския съюз, който съществува и който се прилага пряко във всяка една държава. Хората не четат регламенти и за да е ясно, за да има прозрачност, ние предлагаме в Закона за кредитните институции и в още два закона, които са свързани, да бъде транспониран този текст. Той казва, че когато един от индексите, които служат за определяне на различни лихвени проценти или други такси на банката, не се поддържа, той трябва да бъде заменен с нещо друго и това се случва по план, който всяка една банка трябва да изготви и да представи на Централната банка и съответно – БНБ да одобри”, уточнява шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя допълни, че различното от това, което е посочено в текста на регламента, е, че у нас – с цел защита на правата на потребителите, предлаганите законови промени указват, че в момента, когато се прави замяна на индекси, когато един индекс престава да съществува, не трябва това да влошава положението на клиентите и договорените лихвени нива да бъдат повишавани. Стоянова е категорична, че от 1 юли, когато трябва да влязат в сила новите текстове, няма да има промяна в лихвените нива, която да ощети българските потребители.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си