Седем архитекти живяха един месец в града, за да измислят решението на центъра

Ирина ГЕНОВА

Мащабната реконструкция на площада в Царево започва през септември. Това съобщи кметът на най-южната морска община Георги Лапчев, като уточни, че центърът на Царево е най-важният обект за 2017 г. за града.

За да бъде решението най-доброто, авторите на проекта са живели един месец в Царево, сподели кметът.

„Предвид туристическата ни насоченост, градът от десетилетия заслужава да се сдобие с ювелирен изящен център, който да носи характера и духа на Южните морета“, обясни Лапчев.

Центърът ще претърпи цялостна промяна, с която ще се промени обликът на града. Има разрешение за строеж, ще се играят процедурите за избор на изпълнител. Очаква се строителството да започне около 15 септември. Цената е от порядъка на 2 млн. лв.

С реализирането на проекта за ново площадно пространство ще се завършат останалите изпълнявани и вече изпълнени проекти за цялостна организация на зелената система и паркови пространства в Царево, превръщайки ги в една архитектурна система.

19_TZAREVO-3_1В момента се правят последните поправки на първоначалния вид, защото отначало площадът е щял да бъде много по-наситен с детайли. Сега ще бъде също много красив, истински шедьовър, убеден е кметът.

„Идеята е не да сменим плочките, да сложим лампи и няколко нива. Идеята е площадът да е съобразен с всички необходимости на обществото, както и с историята на архитектурата.

Моето задание беше да има типичната българска архитектура, но и съвременно звучене – да е като нещо между Хърватия и Южна Франция, но да не забравяме, че сме в България“, разказа Георги Лапчев.

Проектът е готов още преди 4 години, но от тогава до сега някои условности са се променили и затова сега се актуализира.

Кметът е поставил условието седемте архитекти от ZOOM Studio, автори на проекта, в рамките на един месец да живеят в Царево. Те били в морския град 15 дни през есента и 15 дни през същинското лято. Тяхното работно място е бил площадът.

19_TZAREVO-1
Проектът за реконструкция и модернизация на площада на Царево

„Те седяха на пейките, гледаха, говориха си с хората – местните и туристите. Гледаха къде са местата, където хората пресичат тревните площи. Питаха хората защо минават от там, а не по плочопътеката например. Гледаха през нощта коя част трябва да бъде осветена и коя с приглушена светлина. Къде и защо трябва да има акцент“, разказа Георги Лапчев.

Съставен е един огромен доклад, на базата на който архитектите правят визуализации, които са обединени в експозиция за жителите на Царево. Така се получава едно спонтанно обществено обсъждане, след което архитектите правят първоначалния проект.


Гражданите се снимат с площада – стар и нов

19_TZAREVO-4
Сегашното състояние на площада

Царевци се снимат за последно с площада си. Догодина ще могат да направят същата снимка с новия.

„Стартираме една много интересна кампания „Да оставим отпечатък в миналото“ – да се снимаме за последно със старата визия на площада.

Поръчали сме една въртяща се рамка, в която да заставаме и просто да се снимаме – с телефона, с фотоапарата“, разказа кметът Лапчев.

Тази рамка ще бъде поставена и на новия площад, за да се повтори тази снимка – да има преди, да има и сега. Ще се съберат снимките в един албум.

Жителите на Царево ще могат да се снимат с тази част от историята, защото площадът е изглеждал точно по този начин в продължение на 30-35 години.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си