Навигатор Home » Инфраструктура » Започва изграждането на ключовия булевард „Северен” в Пловдив

Започва изграждането на ключовия булевард „Северен” в Пловдив 

Около 90 частни имота, попадащи в трасето на новия булевард, вече са отчуждени

Започва изграждането на първия изцяло нов булевард в Пловдив от години, информират от общината в града под тепетата. Планира се първата копка да е в дните между 1 и 5 април.

„Очакваните задръствания заради строителството са цената, която пловдивчани трябва да платят, за да карат по нови булеварди и улици”, предупреди кметът инж. Иван Тотев. Предстоят последните отчуждителни процедури по трасето на булеварда. Изграждането му е по договора с Европейската банка за възстановяване и развитие, с който се реконструират още „Коматевско шосе”, бул. „Руски” и бул. „Шести септември”.

От администрацията в града са категорични, че това е изключително важен булевард и няма как да се преборят задръстванията, ако трафикът не се изведе извън града. Бул. „Северен” (Северната тангента – от мост „Адата” до бул. „Карловско шосе”) е важен елемент на първостепенната улична мрежа. Връзката с бул. „Карловско шосе” е наложителна за разпределяне на транспортните потоци от автомагистрала „Тракия” с цел разтоварването на бул. „Цар Борис III Обединител” в Пловдив.

Първият етап от проекта е от моста на Адата до „Брезовско шосе”. Участъкът ще е широк 34,50 м – с три ленти по 3.50 м, средна разделителна ивица 2 м, тротоари по 4,50 м или по 3 м, двупосочна велоалея с ширина 2,50 м.

Дължината на този участък е 1593 м, стойността на обекта е 10 255 995 лв. Предвижда се изграждането на подземна и надземна инфраструктура, нова пътна конструкция, тръбни канални мрежи, улично осветление, светофари, водопровод, канализация, джобове за спирките.

 

 

Добавете коментар