Поли ВАСИЛЕВА

В Берковица бе открита строителната площадка за изграждане на водопровод от минералния извор – сондаж 1, в село Бързия до града, съобщи заместник-кметът Радослав Найденов. Изграждането ще стане по проект на общината за 180 дни.

Преди 20-ина години между Берковица и минералния извор в село Бързия е имало водопровод, който е доставял лечебната вода за минералната баня в града. Били са извършвани балнеопроцедури. Но през последните години той е изоставен и разрушен, а минералната баня продадена. От извора се използва само вода за пиене. Тя се бутилира от компания с многогодишен договор и се предлага на пазара.

През 2017 г. общината отчужди имотите, по които минава трасето на водопровода, и започва повторното му изграждане. Той ще е с дължина 7786 м. Целта на изграждането е снабдяване с минерална вода на заведения, които предлагат медицински, СПА и балнеоуслуги. По тръбите ще тече вода с нужния напор и качество. Общината планира да изгради и минерална чешма за безвъзмездно ползване на водата от гражданите в парка „Свети Георги”.

Стойността на новия водопровод е 1 028 000 лв. Половината от средствата са осигурени от националния доверителен екофонд чрез фонда за минералните води, а 520 000 лв. – от Министерския съвет със специално постановление. Целта е да се повиши икономическото състояние на района чрез рационално използване на минералните ресурси и развитие на туристическата инфраструктура. Общината ще се превърне в доставчик на услугата по водопреноса. Лечебната вода ще стига до крайните потребители – хотели, лечебни заведения, СПА центрове и граждани.

Това е най-важният проект на общината ни, който ще издигне нейната конкурентоспособност, обясни Радослав Найденов. Очакваме минералната вода да повиши и инвеститорския интерес към Берковица.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си