Пещерата на св. Иван Рилски, екопътеки и Скакавишкият водопад са част от атракциите в района 

Историята, културното наследство и природните забележителности в Кюстендилско са вдъхновението за създаването на документален филм. Повечето обекти попадат в района на бившата Драговищенска селищна система, която обхващала 22 села, обявиха от създаденото преди двадесетина години Сдружение „Роден край”. Лентата ще покаже по-важните забележителности, обекти и личности от историята, архитектурата, културното наследство, фолклора и етнографията         на самобитния Драговищенско-Раждавишки край. Освен водопада при село Полска Скакавица в артпроекта ще влязат описания и кадри за пещерата на св. Иван Рилски над село Гърбино, за хайдушки пътеки и маршрути към нея – такива, каквито са според преданията на местните хора. Ще бъде показан и резултатът от социализацията на този природен обект.


24-P-424-P-224-p-524-P-1

Пещерата на св. Иван Рилски над с. Гърбино


Кметовете на селата активно събират и проучват архиви за хора и събития, за историята на интересни сгради, предания за тях, както и други забележителности от района, уточни председателят на Сдружение „Роден край” и кмет на село Стенско Огнян Янев. Финансирането на творческата инициатива е по европроект, който е към своя финал, за изграждане на екопътека при известния Скакавишки водопад.

24-vodopad-3

Самият Скакавишки водопад е все по-посещавана туристическа дестинация, сочат данни на туристическите фирми и организации. С около 200 000 лева, по съвместен проект с община Конче от Македония, по Програмата за трансгранично сътрудничество е изградена екопътека с дължина близо 700 м. В района са изградени още беседки, дървени мостове, укрепени и подобрени са подходите за наблюдение на спускащите се от 72 м водни падове. Изцяло реновиран е и единственият път, водещ към атракцията откъм центъра на селото. Повечето туристи обаче предпочитат да стигат до там с влака по линията Кюстендил – София. Освен атракцията да пътуват с БДЖ, те си подаряват и уникални панорами и гледки, тъй като водопадът е буквално на метри от железницата.


24-vodopad-424-vodopad-124-vodopad-224-vodopad-6

Местността и водопада при с. Полска Скакавица


 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си