Навигатор Home » Инфраструктура » Запазването на паветата оставя бул. „Дондуков” в столицата без велоалея

Запазването на паветата оставя бул. „Дондуков” в столицата без велоалея 

Ремонтите започнаха с подмяна на релсите на трамвая по ул. „Кракра”

Ремонтът започна със спирането на трамвая и смяната на релсите по ул. „Кракра”

Катя КОСТОВА

Запазването на паветата след ремонта на бул. „Дондуков” в София прави невъзможно изграждането на велоалея, обявиха от Столична община. Според главния архитект на града арх. Здравко Здравков това няма как да стане – само павета и велоалея. По думите му, върху паважа не може да има велоалея, като сега остава възможно да се реализира единствено идеята мостът „Чавдар” да бъде свързан с изградената велоалея по бул. „Владимир Вазов” и след това трасето й да бъде продължено по бул. „Тодор Александров”. Здравко смята още, че може да се търси възможност за алтернативен маршрут на велоалеята по ул. „Московска” по някоя друга от успоредните на бул. „Дондуков” улици.

Собствениците на апартаменти по булеварда, който ще бъде ремонтиран, искаха той да бъде изцяло асфалтиран. Друга част от столичани бяха категорично за паважа, коментира главният архитект на София. Здравков припомни за комбинирания вариант, предложен от общината – паветата да останат само около релсите, и добави, че на експертното заседание на Министерството на културата той е бил отхвърлен, и от кметството са били принудени да се съобразят с тях и да запазят бул. „Дондуков” във вида, в който е сега.

„Има становище на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата, чието предписание е със задължителен характер, и то казва, че паветата по „Дондуков” се запазват в тяхната цялост, като не се подменят с асфалтобетон в никоя част”, обясни зам.-кметът по транспорт на София Евгени Крусев. Каменните блокчета, които ще бъдат извадени и наредени от ул. „Сердика” на запад до 50 метра преди кръстовището на булеварда с бул. „Васил Левски”, ще бъдат поставени върху бетонова подложка, която да предпазва пътното платно от деформации при преминаване на тежки автомобили. Пренареждането им трябва да започне най-рано в средата на юли. Планира се отсечката между пътното платно от бул. „Васил Левски” до ул. „Кракра” да бъде изцяло преасфалтирана.

По нея и по ул. „Кракра” вече активно се работи, като се кърти бетонът, за да са извадят старите релси на трамвая и да бъдат подменени с нови. Ремонтът в този участък се очаква да продължи до 11 юли. Цялостният ремонт на бул. „Дондуков” се планира да бъде завършен на 15 септември – за първия учебен ден, обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя обясни още, че техническият проект във варианта изцяло с павета все още не е представен, но се ангажира пусковите срокове да бъдат спазени. Ще бъде уточнявана и цената, която при комбинирания вариант се изчисляваше на 7,5 млн. лв.

Добавете коментар