Зам.-министър Гешева: Системата за архитектурното културно наследство да функционира в синхрон с българските общини

0

Червената лампа за това какви действия трябва да бъдат предприети максимално бързо за опазване на културното наследство в страната свети и преди доклада на Сметната палата. Това каза пред БНР зам.-министърът на културата Амелия Гешева. Повод за коментара е докладът на одитната институция, който констатира, че архитектурното културно наследство е в опасност.

Според Гешева докладът е изключително важен и навременен. Той дава конкретни насоки, които всички участници в системата трябва да следват.

По темата за електронния регистър на архитектурните културни паметници, зам.-министър Гешева подчерта, че министерството работи по проект за дигитализацията на архива на недвижимите културни ценности.

Към момента сме на етап на доставяне на техниката за дигитализация. Надявам се максимално бързо да започне процесът за изграждане на системата, който е ключов“, коментира Гешева пред електронната медия.

Освен дигитализацията, другият много важен момент, според нея, за функционирането на системата е актуализацията на масива с недвижимото културно наследство. Според нея това е процесът, който ще даде стабилна основа на всички действия по изпълнението на политиката за опазването му.

Заместник културният министър определи Института за недвижимо културно наследство като гръбнак във функционирането на опазването на това наследство. По думите й е имало обявени конкурси и свободни работни места, но ниските заплати са пречка за привличането на специалисти. Затова от 2017 г. насам се работи активно за увеличаване на средствата в тази сфера. През 2019-а има 100% повече бюджет за института, коментира Гешева.

Тя посочи като изключително важно системата за архитектурното културно наследство да функционира в синхрон с българските общини. Важно е да се извършва ежегоден мониторинг на недвижимото културно наследство и да се предприемат адекватни действия своевременно, добави още зам.-министърът.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си