Замъкът Геделон – най-необичайният архитектурен експеримент в света

Средновековният обект се изгражда вече близо 20 години само с материали и инструменти, характерни за XIII век

0

21-11Замъкът Геделон е един от най-необичайните обекти в света, който към днешна дата, макар и незавършен, предизвиква небивал обществен интерес. Работата по реализацията на проекта започва преди около 20 години, когато група архитекти обединяват усилията си и решават да предприемат този експеримент. И макар че концепцията е дело на съвременен архитект, тя се основава на типична старинна сграда от епохата на Филип Огюст.

21-6

21-2Замъкът се намира в Източна Франция, навътре в горите на Бургундия, а изграждането му започва през 1998 г. Процесът на реконструкция е трудоемък, понеже се използват материали и инструменти, които са характерни за XIII век. Научен консултативен съвет от историци, археолози и архитекти чертае планове на мястото. От описания на редки книги се проучват различни техники за построяване на масивната сграда. Използват се и записки на древни строители, които работят с подобни съоръжения и инструменти през Средновековието. Всеки ден строители одобряват ежедневен план за строеж, след като предварително майстор зидар скицира детайли от съвременни замъци. Работи се с точност и прецизност, за да може чрез всеки един детайл да се усети атмосферата на Средновековието. По предварителен план масивната сграда трябва да има шест кули – по една на четирите ъгъла и две на подвижния мост. За да бъде изграден новият френски замък, са нужни цели 25 години, затова и ентусиастите, които помагат в изграждането му, се увеличават ежедневно. През лятото се набляга на строителните дейности във външната част, а през зимата се работи по вътрешните детайли.

Всичко това ще ни помогне да възстановим едно наследство. Ако ние използваме техниките, които през Средновековието са практикували за строежа на църкви, замъци и изобщо на всякакви постройки, то ние ще имаме едно добро решение за реставриране и консервиране на сгради, споделя Клемен Герар, един от зидарите. Странно и объркващо е, че строежът отнема много време. В съвременния свят ние сме свикнали да работим бързо, да сме конкурентни. Но тук за нас по-важно е качеството от количеството. Трябваше да забравим темповете на съвременния живот и да се адаптираме към работа, при която всичко се изработва на ръка. Само материали, за които е известно от документите, че са съществували през XIII век, и само техники, които са били използвани преди 8 столетия – това е основното правило за изграждането на замъка, категоричен е Герар.

Откакто съм тук, започнах да възприемам по нов начин старите ръчни инструменти, казва Ник Плат, който има дългогодишен опит в строителството. Трионите, които използваме, са много различни. В началото е трудно да се работи с тях. Но те са перфектни за тази работа. И ако някъде сбъркам, след това е много по-лесно да се коригира, отколкото със съвременните инструменти, допълва майсторът.

Три години проектът бил финансиран от европейска програма. Получил е финансовата подкрепа и на местните власти, и на френски бизнесмени. На този етап строежът се финансира изцяло от туризма. Всяка година около 300 хиляди туристи посещават строителната площадка на замъка, за да се порадват на архитектурния шедьовър.

Галерия:

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си