Замразяват наемите на квартирите в Берлин

Столицата е станала прекалено скъпа за жителите си, много от които се местят в провинцията

0

Правителството на германската провинция Берлин одобри замразяване на наемите за пет години, за да се противопостави на нарастващите наеми на един от най-динамичните пазари на недвижими имоти, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

Лявото правителство на провинция Берлин взе решение да замрази наема на апартаменти, построени преди 2014 година. Само малка част от жителите на немската столица са собственици на къщи и апартаменти. През последните години наемите  там рязко нараснаха, принуждавайки мнозина да се преместят извън града. Решението за слагане на таван на наемите бе взето след натиск от гневни жители, според които градът е станал извънредно скъп.

Статистиката сочи, че Берлин е бил Мека на евтини квартири, след като падането на Берлинската стена през 1989 година отвори вратите на икономически депресирания бивш комунистически изток на града, припомня „Асошиейтед прес“.

Това доведе до увеличаване на потока от източно германци с ограничен бюджет, на артисти и други, търсещи по-бохемски начин на живот хора. Години по-късно мнозина вече не могат да издържат на високата цена на живот в столицата.

Предложението за замразяване на наемите трябва да бъде одобрено от парламента на провинцията.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си