Замразяването на строителни проекти – политически игри или реални грешки на фирмите изпълнители?

0
Арх. Марта Теодосиева, член на РК на КАБ - Пловдив:

Частните инвеститори имат интерес от бързо реализиране на обектите

Замразяване може да има по няколко причини. В Пловдив не съм се сблъсквала с обжалвания и замразяване на обекти. Нямаме и случаите на София с некачествени ремонти на улици и булеварди, заради което се спира изпълнението на проекта. Частните инвеститори имат интерес от бързо реализиране на обектите – например жилищни сгради, за да продадат жилищата. Те не допускат замразяване. Но има обжалвания на обществени поръчки, които за мен са игри, за да се пречи на някого. Те не замразяват, но забавят изпълнението на проекта. Ако се правят по действителни проблеми – да. Затова в закона трябва да бъде казано за какво могат да се обжалват проектите и ПУП-овете, свързани с градоустройството. Да се посочат точките, защото сега има и обжалвания по емоции. Не може да има обжалвания за всичко!

 

Арх. Методи Методиев, член на РК на КАБ - Монтана:

Липсата на финансиране стопира работата

В Монтана имаме замразени жилищни сгради заради липса на финансиране. Инвеститорът започва строежа, но след това се провалят плановете му за кредити и други парични постъпления и той спира обекта. Работниците губят работата си за неопределено време. Това е обичайна гледка не само за моя град. Неотдавна бях в Банско и там видях замразени строежи. Обжалванията също спират работата, но те са по-лекият вид замразяване. Най-страшното е, когато липсват средства. В Монтана няма спрян обществен проект. Те са предимно за ремонт на улици, градини, паркове. За тях общините имат предвидени средства – собствени или европейски. Друг е въпросът с какво качество се изпълняват ремонтите и обновленията.

 

Арх. Нина Танчева, член на РК на КАБ - Хасково:

Схеми има при големите поръчки

Игри чрез обжалвания и спирания на изпълнението има при големите проекти. Неслучайно такива са случаите в София. Но в столицата сигурно хората са по-будни, не търпят некачествени неща и алармират обществото. Никой не трябва да бъде толерантен към некачествената работа. Особено ако се изпълняват неща, различни от посочените в договора. Частните инвеститори също не търпят некачествено изпълнение.

В по-малките градове няма замразяване на строежи, но в Хасково например няма и големи обекти. Има обжалвания, но е трудно да се каже кои са истински, кои са игри. Затова обжалванията трябва да се регламентират – при какви случаи и за какви пропуски.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си