Замразяването на строителни проекти – политически игри или реални грешки на фирмите изпълнители?

0
Инж. Богомил Хорозов, член на РК на КИИП - София-град:

Често се стопират обекти заради некачествена работа

Има такива случаи – замразява се обект заради лошо изпълнение на строителните работи. Ако някой не изпълнява това, което е записано в договора и за което той се е задължил, то да си понесе санкцията. Нормално е! Но ако даден обект е спечелен за изпълнение чрез конкурс, то замразяване може да има заради обжалванията на някоя от неспечелилите фирми. У нас има такава практика – 2-3 фирми се явяват на конкурса и след това все някоя ще го обжалва. Сблъскал съм се с такъв случай – спечелихме обект и започнаха обжалвания заради по-високата цена, с която сме одобрени ние. Но ние бяхме посочили и по-високо качество, и други по-добри изпълнения. Резултатът – 15 години обектът все още не е реализиран. Това означава, че хората не работят, не си осигуряват доходи. Те губят, губи и браншът.

Инж. Елена Марангозова, член на РК на КИИП - Враца:

Обжалванията са най-големият бич за бранша

Замразяване на обект може да стане по няколко причини, включително и поради лоши метеорологични условия. Има замразявания и поради нехайство на изпълнителя, безотговорност. Във Враца такъв е случаят с водния цикъл. Спечели го една фирма и работата се проточи извън всякакви срокове. Наложи се всичко да започне отначало. Има замразявания и заради политически влияния, но това не се обявява. Обикновено става чрез обжалванията. Те са бич за бранша. Тръгне процедурата за даден проект, и започват обжалвания, които траят с години. Това бави строежа. Трябва да се промени законът и да се допуска обжалване само при определени случаи. Да се регламентират точно при кои това може да стане. Сега всеки решава за каквото си иска да обжалва, понякога и по много дребен повод.

Инж. Стайко Павлов, член на РК на КИИП - Сливен:

Реализацията може да бъде спряна и заради лоши метеорологични условия

Замразяване на строителен обект може да има при лоши метеорологични условия или при необходимост от промени в конструкциите заради проблеми, които не са били предвидени в проекта. Замразяване може да има и при липса на финансиране.

Не смятам обжалванията за решаващи за проточването във времето на строежа. Но би трябвало да се регламентират сроковете за разглеждане на жалбите и обявяване на решението. Това обаче е проблем на съдебната система, където ние нямаме думата.

Обжалванията не са решаващи за отстраняване на фирми. Ако възложителят си е избрал изпълнител, но той не спечели търга, той повтаря процедурата за търг. Той не започва обекта с друг изпълнител. Това води до забавяне на изпълнението, но не и до замразяване на обекта.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си