Със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова Министерството на туризма заличава 24 дружества, регистрирани като туроператори от Националния туристически регистър (НТР). Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти (ЕКРТТА) е направила мотивирано предложение за това, информират от пресцентъра на министерството. 18 туроператора се заличават, защото не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Останалите 6 дружества сами са поискали да бъдат заличени като туроператори. От Министерството на туризма уточняват за потребителите, че заличените дружества няма да бъдат премахнати от НТР, но там ще бъде отразена заповедта за заличаването им. Така в регистъра ще има информация за актуалния статус на туроператора. Целта е да се защитят допълнително интересите на клиентите от фирми в сивия сектор. За срок от две години заличените дружества нямат право да искат регистриране за извършване на туроператорска дейност, считано от датата на издаване на настоящата заповед.

СТАТИСТИКА

Приходите от международен туризъм в България през 2017 г. възлизат на 6,895 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това е с 9,3% повече спрямо рекордната до момента 2016 г., когато приходите са стигнали 6,311 млрд. лв. Според министър Николина Ангелкова това е резултат от работата и стратегията в сектора и устойчивото налагане на България като целогодишна туристическа дестинация.

18--TURIZUM--STATISTIKAПрез цялата 2017 г. чуждестранните посещения у нас са били близо 8,9 млн., което е със 7,6 на сто повече от 2016 г. За пазари като Гърция и Румъния тези визити са били по над 1 млн. Много добри резултати са постигнати и сред гости от Германия, Турция и другите балкански страни, Великобритания, Украйна, Молдова, Израел, Полша и пр.

На срещата на министрите на туризма от страните членки на ЕС „Туризъм и икономически растеж” през миналата седмица в София бе отчетен приносът на страната ни за сигурността и интеграцията на Балканите, включително чрез създаване на съвместни продукти и услуги в сферата на туризма.

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си