Навигатор Home » Новини » Законови промени облекчават туристическия бранш

Законови промени облекчават туристическия бранш 

3_Angelkov

Основната цел е да се намали административната тежест за бизнеса

Туризмът е хоризонтална политика и трябва да си сътрудничим с кметовете, за да работим за неговото развитие. Това каза пред кметовете на общини, членове на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ в Първомай министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя представи предстоящите изменения в Закона за туризма и като приоритети посочи намаляването на административната тежест за бизнеса, премахване на прекатегоризацията на обектите и отпадане на част от изискуемите в момента документи. Промените включват още единна категоризация на всички обекти, намиращи се в една сграда или комплекс и облекчаване на първичната регистрация, като част от документите ще се осигуряват по служебен път.

С новия закон ще бъде създаден и инспекторат с шест регионални структури, които ще се ситуират в областите, където има национални курорти. В промените са включени допълнителни изисквания към туроператорите и туристическите агенти в защита на правата на туристите, както и учредяване на гаранционен фонд, чрез който да се компенсират потребителите при евентуален фалит на туристическите фирми, каза още Ангелкова.

Тя определи срещата с кметовете от НСОРБ като много важна и добави, че без местната власт и бранша министерството няма как реално да постигне добри резултати в туризма. Сред поставените от кметовете въпроси са за директно свързване на абсолютно всички места за настаняване, а общините да участват в различни маркетингови активности. Междувременно кметът на Първомай Ангел Папазов откри изложението „Произведено в Първомай“, на което бяха представени всички местни фирми от хранителната и винарската промишленост.

 

Добавете коментар