Навигатор Home » Новини » Заедно с Гърция търсим пари от ЕС за общите жп коридори

Заедно с Гърция търсим пари от ЕС за общите жп коридори 

Меморандумът бе подписан в Кавала от транспортните министри на двете страни Ивайло Московски (вляво) и Христос Спирдзис

Включваме Румъния и Сърбия в начинанието

Катя КОСТОВА

България и Гърция ще търсят заедно средства от ЕС за реализацията на идеята за скоростни жп коридори между Бяло море и Дунава. Това стана ясно след подписването на Меморандума за разбирателство между двете страни за развитието на железопътната връзка Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе – част от проекта Sea2Sea, от транспортните министри на двете страни Ивайло Московски и Христос Спирдзис, който регламентира подготовката и съвместното управление на проекта. От своя страна, премиерите на двете страни Бойко Борисов и Алексис Ципрас заявиха, че още през октомври ще поискат среща с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. На нея ще представят вижданията си за целия регион на Балканите и ще търсят подкрепа за проекта. Вариант за финансиране е т. нар. фонд „Юнкер”, но от него не могат да се вземат субсидии, а само по-евтини кредити.

На 3 октомври във Варна ще има нова среща, на която освен гръцкия премиер ще присъстват и министър-председателите на Румъния и Сърбия и целта е и тези държави да се включват в проекта Sea2Sea.

Мащабният проект предвижда изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик. По предварителни данни се очаква реализацията му да струва около 4 млрд. евро, а българската страна по него най-вероятно ще бъде около 1.7 млрд. евро. Според подписания меморандум ще се създаде съвместно българо-гръцко дружество за управление на линията.

Първоначално мултимодалният транспортен коридор между двете държави трябваше да свързва само пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Преди около два месеца обаче България и Гърция се договориха за разширяването на обхвата на коридора. На среща между транспортния министър Ивайло Московски и гръцкия му колега Христос Спирдзис беше обсъдена възможността в проекта да се включат и пристанищата в Солун и Русе. По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора, в който ще участват пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на река Дунав.

Очаква се проектът да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния изток, както и от Китай, Русия и други големи пазари.

КОНТРА

Проектът праща в небитието коридор №8

Реализацията на така предложените скоростни коридори, лансирани от България и Гърция, на практика праща в небитието коридор №8, който трябва да свързва българските черноморски портове с пристанищата на Албания на Адриатическо море, минавайки през Македония.

4-5--BG---GR--koridori-KAREAAA

Има риск еврокоридорите 8 и 9 през България да изгубят значението си

От проекта Sea2Sea има интерес основно южната ни съседка, защото цели „закачането“ на цяла Северна Гърция – от Солун до Александруполис, за българските черноморски пристанища, като маршрутът е предвиден през Свиленград. По този начин силно се намалява значението и на европейския транспортен коридор №9, минаващ от север на юг през България, но излизащ на българо-гръцката граница при Подкова. Районите по негово протежение на наша територия по-трудно ще могат да вземат субсидии от еврофондовете. В замяна на това ще се облагодетелства зоната около Александруполис и гръцко-турската граница.

Проектът удря и по коридор №4 от Видин през София и Кулата до Солун. Така стоките за Средна и Западна Европа, пристигащи на солунското пристанище, ще минават през Скопие и Белград и ще заобикалят България.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие:

Работим за подписването на меморандум в областта на пътната инфраструктура между България и Катар

4-5--KATAR--2

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков и министърът на общините и околната среда на Катар Мохамед Ал-Румейхи

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви възможността за подписването на меморандум в областта на пътната инфраструктура между България и Катар. Това стана по време на посещението му в Катар. Там той проведе среща с министъра на транспорта и комуникациите на страната Джасим Сейф Ахмед Ал-Сулаити.

В хода на срещата министрите обсъдиха постигнатите резултати от двустранното сътрудничество между държавите до момента. Те споделиха и нови идеи за съвместни бъдещи проекти.

Припомняме, през миналата година министър Джасим Сейф Ахмед Ал-Сулаити беше в България и тогава двете страни подписаха Меморандум за разбирателство между Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” и Катарската компания за управление на пристанищата „Муани Катар”.

На срещата регионалният министър Николай Нанков предложи на катарския си колега да се работи по такъв документ и в областта на пътната инфраструктура.

От своя страна, Ал-Сулаити изрази задоволство от идеята на българския министър. Катарският министър подкрепи изготвянето на подобен меморандум, който да бъде подписан при съвместни бъдещи срещи.

По време на визитата и разговорите Нанков поднесе и поздравления за впечатляващата церемония по откриването на най-голямото пристанище в Катар. Тя бе под патронажа на емира на Катар – шейх Тамим бин Хамад ал Тани, който лично присъства на събитието. То бе и поводът за посещението от българска страна.

Пристанище „Хамад” е един от най-значимите инфраструктурни проекти в Катар и се предвижда да бъде сред най-големите в района на Близкия изток. То е разположено на площ от 28,5 кв. км. Планираният му годишен капацитет е да достигне 7,5 млн. контейнера, 1,7 млн. т товари и 1 млн. т силозен капацитет.

Разполага със складови пространства за 500 000 автомобила, база за прием на живи животни и съпътстваща инфраструктура, отговаряща на най-високите световни стандарти, между които контролна кула с височина 110 м, най-съвременна товароподемна и транспортна техника, митническа зона с възможности за обработка на 5600 контейнера дневно и др.

След откриването на пристанището министър Нанков е разговарял с главния изпълнителен директор на „Катар еъруейз“ Акбар Ал Бакер. И двамата изразиха задоволството си от успешното функциониране на директната самолетна линия София-Доха.

ПАЗАР

Емирството иска да наеме наши строители

Със своя капацитет пристанище „Хамад” е сред най-големите в района на Близкия изток

Със своя капацитет пристанище „Хамад” е сред най-големите в района на Близкия изток

Министърът на общините и околната среда на Катар Мохамед Ал-Румейхи се интересува от възможността Катар да наеме висококвалифицирани специалисти в областта на строителството за реализацията на инфраструктурни проекти в страната. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще организира посещение на български кметове за обмяна на опит и създаване на контакти за реализация на съвместни проекти.

 

 

Добавете коментар