15 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Забраняват строежа на маломерни жилища със северно изложение

Отпада предложението да e възможно изграждането на маломерни жилища със северно изложение,съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на бизнес форум.

Затова за повторно обществено обсъждане е предложен прецизираният проект за изменение на Наредба №7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.Той посочи, че измененията в нормативната база трябва да осигуряват условия, с които градската среда и сградното строителство да се подобрят.

Според арх. Шишков голямото изоставане в развитието на градовете не е в тяхното планиране, а в изграждането им. Визиите за града не са картинки, а изпълнение, което означава, че градското развитие завършва с неговата реализация, допълни той. Той смята също че, през последните 10-12 години, въпреки визията за развитие на общините, изостава придобиването на терени за нови улици, детски градини и зелени площи и в тяхното строителство. Това изключително много вреди на развитието на градската среда. Необходимо е спешното намиране на финансов механизъм за развитието на градовете.

Като пример за намиране на решение министърът посочи проекта за доизграждане на Южната дъга на Столичния околовръстен път, чиято модернизация е много забавена. МРРБ и Столична община работят съвместно по него. Той обърна внимание, че предложеното в момента техническо решение има сериозен проблем. То предвижда краят на Южната дъга да се влива в кръговото кръстовище за кв. „Люлин“ и гр. Банкя. За това на следващото ръководство на МРРБ и на общината ще бъде предложено да се намери ново решение.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ