15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Забрана за ползване на 8 вида пластмасови продукти от средата на годината

Забранява се използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в целия Европейски съюз (ЕС), включително и в България от лятото на 2021-а. Това предвижда европейска директива, която всички страни членки трябва да въведат и приложат в националното си законодателство най-късно до 3 юли 2021 г.

Дотогава забраната ще бъде въведена и в нашия закон за управление на отпадъците, коментираха от Министерството на околната среда и водите, информира „Телеграф“. Забраната ще засегне изделия направени изцяло или частично от пластмаса и по принцип са предназначени за еднократна употреба или за кратък период от време, преди да бъдат изхвърлени. Това са:

прибори за хранене – вилици, ножове, лъжици, чинии, сламки, клечки за уши, бъркалки за напитки, пластмасови пръчици, за които са прикрепят балони, съдове за съхранение на храна, изработени от експандиран полистирен и чаши, както и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса.

В очакване на пълната забрана, производители вече предлагат на пазара заместители, направени от дървесина, картон, дори от хранителни продукти, като ядливи чаши за кафе и прибори например.

ЕС изисква в националния закон да бъдат въведени мерки за намаление на потреблението на определени пластмаси за еднократна употреба, когато няма алтернатива да бъдат подменени с изработени от друг материал. Потреблението на такива продукти да бъде категорично и устойчиво премахнато до минималното.

От 31 декември 2024 г. производителят на продуктите от пластмаси вече пък ще носи разширена отговорност. Въвежда се принципът „замърсителят плаща“. Производителите трябва да покрият разходите за събиране, почистване и управление на отпадъците от контейнери за храна и напитки, бутилки, чаши, пликове и обвивки, леки торбички за пазаруване, и тютюневи изделия с филтри.

 

Related Articles

Благоустрояват общинския парк в Джебел

Общинският парк „Горичката“ в град Джебел ще бъде изцяло обновен, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Проектът предвижда изграждане на пътеки с настилка от асфалтобетон...

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ