Навигатор Home » Региони » Жителите на Чипровци скочиха срещу каменна кариера

Жителите на Чипровци скочиха срещу каменна кариера 

Община Чипровци има стратегия за развитие на зоната като туристическа

Концесионерите ги убеждават, че добивът на инертни материали няма да запрашава въздуха

Поли ВАСИЛЕВА

Хората от Чипровци се обявиха срещу разкриването на кариера за добив на инертни материали в местността Езерото. Неин концесионер от години е „Пътстрой инженеринг М”, но кариерата не е била експлоатирана. Сега пътната фирма иска да добива от нея скален материал диабаз.

Обектът е на площ от 728 дка. Намира се върху стара строителна площадка и път, използвани някога от закритото миннодобивно предприятие. От кариерата ще се добива материал, който ще бъде обработван в друга кариера на фирмата край село Владимирово.

Концесионната такса ще се дели между общината и държавата.

Концесионерите убеждават жителите от района, че добивът на инертния материал ще става по екологичен начин и няма да има запрашаване на въздуха.

Въпреки това местните се страхуват от взривовете, от които може да се срутят старите минни галерии, които се намират под селището. 30-тонните камиони ще разбият пътя, тревожат се още хората. Като аргумент срещу кариерата те изтъкват и стратегията на общината за развитието на града като туристическа дестинация.

Кметът на Чипровци Пламен Петков предложи провеждането на референдум по болезнената тема. „Нека хората да решат какво искат – кариера с работни места или чиста околна среда“, обяви той.

Очаква се казусът да се разплита следващите месеци.

 

 

Добавете коментар