Навигатор Home » Региони » Жителите на Покрайна построиха чешма в двора на храма си

Жителите на Покрайна построиха чешма в двора на храма си 

15_Che6ma.1

Цвета ИВАНОВА

Жителите на село Покрайна, община Видин, построиха чешма в двора на храма си, съобщи кметът Валентин Маринов. Освещаването й се превърна в празник на селото, за който дойде заместник-кметът на общината Десислава Тодорова.

Чешмата е изградена с доброволния труд на хората, а средствата са осигурени от общината. Стойността на малкия проект е 2000 лв.

Досега нямахме вода в храма и на двора, което затрудняваше хората при обредите, обясни кметът. Затова на общоселско събрание решили да се включат в общинската програма „Местни инициативи” с построяването на водоизточника.

Храмът „Света Троица” в Покрайна е построен през 1884 г. Тогава селото се е казвало Керим бег. От 1934 до 1951 година е носело името Цар Борисово. Намира се на 3 км от Видин и е едно от най-големите в общината. „Ще се включим и тази година в програмата – допълни Валентин Маринов. – Решихме с отпуснатите ни средства да обновим централния площад – ще поправим плочника, детската площадка, ще поставим нови пейки и кошчета за боклук.”

15_Che6ma.2През 2016 г. община Видин за пръв път предостави средства на всяко село за изграждане на обект, от който местните имат нужда. За програмата „Местни инициативи” тя отдели 70 000 лв., съобщи Десислава Тодорова. Идеята се хареса на хората и в бюджета за 2017-а са предвидени 108 000 лв. по същата програма. В много от селата са изградени детски площадки, автобусни спирки, открита сцена, направено е благоустройство на селските паркове. В Покрайна избрали да си построят чешма, която вече е факт.

Добавете коментар