Навигатор Home » Имоти » Жилищният пазар се събужда, но само в големите градове

Жилищният пазар се събужда, но само в големите градове 

Жилищният пазар се събужда, но само в големите градове

Българите все по-често си купуват по-големи апартаменти, има „глад“ за ново строителство, а цените са се стабилизирали, това сочи годишният анализ на големите фирми за недвижими имоти в страната. Според данните жилищата в България стават все по-достъпни, което показва стабилизиране на пазара и все по-отчетливо оттласкване от дъното. Брокерите отчитат ръст на сделките в страната средно с около 9%, като най-видимо е съживяването в големите градове.

На места, макар и минимално, вече се наблюдава поскъпване на жилищата. Най-осезаем ръст бележат цените на имотите в София, но поскъпването спрямо 2012 г. е под 1%. Търсенето и предлагането на жилища в столицата е най-голямо, като предпочитаният квартал през 2013 г. е бил „Младост”. Средната цена за квадрат в комплекса е 745 евро. Забелязва се и все по-честото търсене на ново строителство. Нараства интересът и към кварталите, където са пуснати или предстои да бъдат пуснати участъци на метрото. Именно този факт и отварянето на магазини от големите вериги са върнали и атрактивността на апартаментите в центъра на София, смятат експертите. Точно там са и най-скъпите имоти – 930 евро на квадрат. Oт бранша прогнозират активността на пазара на недвижимости да продължи и през тази година, а очакваният ръст на сделките да е с около 10 на сто.

Цените на имотите в Благоевград и Стара Загора също са тръгнали нагоре, отчитат брокерите. В останалата част от страната продължава да се наблюдава спад в цените между 1 и 3 процента.

Наполовина са поевтинели имотите през последните пет години , а средната заплата, макар и с бавни темпове, е нараснала от 500 до близо 800 лв. Затова брокерите смятат, че жилищата отдавна не са били по-достъпни. Изчисляват, че при двама работещи в домакинството месечната вноска по ипотека не би надхвърлила 1/3 от доходите им.Същевременно, според кредитни консултанти, лихвите по ипотеките ще паднат с около 0,5%. Все пак сделките ще се финансират основно със спестени средства и по-малка сума на кредит, съответно за по-кратък период на изплащане. Прогнозата на брокерите е, че най-търсени ще са жилищата на цена около 55 000 евро. Очаква се и ръст на търсенето на имоти с цел инвестиция.

Отговор на Жилищният пазар се събужда, но само в големите градове

  1. XRumerTest

    Hello. And Bye.

     

Добавете коментар