Жельо Василев Вардунски е кмет на община Камено, област Бургас. Роден е през 1963 г. в Камено и завършва средното си образование в училището „Морски и океански риболов” - Бургас. 10 години пътува с корабите на „Океански риболов”, а от 1993 г. се занимава с частен бизнес. Три мандата е бил общински съветник от СДС в Камено. Женен, с две деца.

Най-голямата гордост и радост за жителите на община Камено през 2017-а бе реновирането на Културния дом

Разговаря

Ирина ГЕНОВА

– Г-н Вардунски, каква година бе 2017-а за община Камено?

– Изминалата година беше тежка. Започнахме още в началото със снеговалежи и навяванията. Обстановката беше много затруднена.

Преди края на годината ни връхлетя и водното бедствие, за което хвърлихме всичките си сили.

2017 г. определено бе много тежка, но от друга страна, съм доволен, защото свършихме и доста неща, свързани с инфраструктурата и благоустрояването на населените места.

– Община Камено в края на октомври бе сполетяна от природно бедствие – наводнение вследствие на падналите 300 литра на квадратен метър валежи. Имаше човешки жертви, поражения върху инфраструктурата, домовете на хората. Как се справихте с бедствието?

– Бяхме вкарали 4 булдозера, 4 големи багера верижни, имаше малки багери и камиони. Чистихме – всичко беше в кал и тиня. Всички канали сме си прокопали наново. В Черни връх – селото беше разделено на две, нямаше откъде да се мине. Четири временни моста са направени, два са укрепени, защото бяха пред падане. Единият беше на главния път, другият – в селото. По дерето всички мостове са възстановени.

Възстановявахме инфраструктурата, защото Черни връх беше сред най-засегнатите села – асфалт, чакъл – всичко беше отнесено. Имаше хора, които не можеха да си стигнат до домовете. Не можеха да излязат с транспортни средства.

Вярвал съм винаги, че ще се справим. Аз съм упорит човек и с екипа ми се справихме добре. Средства ще бъдат получени заради аварийното възстановяване. Ние сме пуснали количествено-стойностни сметки към министър Дончев. Те са на стойност около 2.2 млн. лв.

– Имаше разрушения по къщите на хората. Какво направихте за тях, какво е възстановено досега?

– Двадесет и четири къщи се нуждаеха от спешен ремонт. В тях бяха основно ремонтирани по две стаи – кухня и спалня. Махнахме мазилката, докъдето беше стигнала водата, поставихме нова, след това фибран, изолация, нова дограма и теракота. Всичко е направено с приемно-предавателни протоколи. Има снимков материал, констатации какво е извършено и сумите. Парите за ремонтите са събрани от дарителска кампания на Българския червен кръст. Сумата е 323 хил. лв. за отстраняване на щетите от бедствието в общините Камено и Бургас. От тях 54 хил. лв. са за Бургас. Отделно са събрани в дарителска сметка още 27 хил. лв., сред които от община Айтос – 5 хил., и от Варна – 10 хил. лв.

– Какви мерки предприемате, за да не се повтори такова бедствие?

– На територията на общината има разрушени и недействащи язовири, които представляват заплаха от наводнения при по-обилни дъждове.

Десет от общо 27 язовира в община Камено трябва да бъдат бракувани, защото са в критично състояние.

В същото време безстопанствените язовири на територията на община Камено ще бъдат отдадени на концесия. Това са 11-те водоема в селата Винарско, Кръстина, Трояново и Черни връх. Практиката досега беше те да бъдат отдавани за срок само от 4 години, което се е отразило пагубно за някои от тях.

Когато ги отдавахме за кратък период, имаше недобросъвестни собственици, които запушваха изпускателите с дюшеци, за да не може да им изтече рибата. Надяваме се, че който ги наеме за 20 и повече години, ще вложи в тях и ще се грижи за имота като добър стопанин.

Другият проблем са деретата. Общинската част на речните корита е почистена, а държавната – не.

Ние почистваме в регулацията на населените места и нямаме право да харчим средства за държавната част. Но и 20 метра да ги издълбаем, това не помага. Имаше валеж и през декември – паднаха 45 литра на кв. м и деретата станаха басейни. Ако беше 70 л/кв. м, щяха да прелеят и да стане наводнение. Земята сега е като гъба – напоена, нищо не може да поеме.

– Докъде са стигнали разкопките на крепостта „Русокастро”? Как виждате обекта като туристическа дестинация и кога може да бъде посетен от туристи?

– Археологичните разкопки край крепостта „Русокастро” са към своя край и тя ще може да бъде посещавана от туристи. Има избрана фирма, която да реставрира крепостта. Тя ще се занимае само с първия етап на цялостните действия – т.е. ще реставрира това, което бе открито миналата година. Още 2018 г. се надявам да започне и вторият етап, за който също ще се проведе търг. Крепостта наистина е много интересна. Дворецът на царя, който е вътре в самата старинна конструкция, е уникално място. Там беше открита иконката от слонова кост, златната монета, със сигурност ще бъдат открити още артефакти. До лятото съм сигурен, че ще има какво да покажем на туристите.

Дотогава крепостта вече ще е частично консервирана и ще може да се работи и за останалата част.

– Как стои въпросът с инфраструктурата – пътя до крепостта, паркинга?

– Една част от пътя – от републиканското шосе до средата, и паркингът в долната част са направени. Има път, по който може да се продължи пеш до крепостта. Предвиждаме с дарения и със средства от община Камено пътят да бъде доизграден. Това ще бъде чакълиран път, добре утъпкан. Той ще продължи до самата порта на крепостта и там ще направим още един паркинг.

– Какво Ви носи гордост от постигнатото през годината?

– Най-голямата гордост и радост за жителите на община Камено е реновирането на Културния дом.

Успяхме да направим основен ремонт, включващ покрива и залата вътре, защото тя се ползва не само от жителите на Камено, но от хора от цялата община.

Именно тук се провеждат много културни мероприятия с присъствие на колективи от селата на общината, както и от цялата страна. Радва ме това, че Културният дом е доста посещавано място.

Какви проблеми остават за решаване през 2018 година?

– Много са проблемите. Трябва да продължаваме да оправяме инфраструктурата. Аварийните ремонти в пострадалите села продължават, трябва да се укрепят постройките. Трябва да направим едни нормални съоръжения, а не аварийни.

Трябва да продължим и в посока благоустрояването на общината и да създадем удобства за жителите й. Правя го, откакто съм кмет, и ще продължавам да го правя с още по-големи амбиции.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си