Жана Иванова, архитект:

 

Страната ни се нуждае от млади и амбициозни хора с визия за бъдещето

 

Те трябва да притежават силата да създават една по-благоприятна и красива среда за обитаване

 

 

7_Jana.

Жана Иванова е родена през 1991 г. в Бургас. Алтруист по душа и архитект по призвание, от малка започва да гради мечти за реализация в сферата на архитектурното проектиране. Завършва основното си образование в Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ – Бургас. През 2010 г. започва висшето си образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия – София. В периода 2014-2015 г. взема участие в Интернационална студентска мобилност по Програма „Еразъм +“ в Университета KU Leuven, кампус Sint – Lucas Architectuur – гр. Гент, Белгия, в интернационален магистърски клас със специалност „Архитектура и градоустройство“. През 2016 г. защитава дипломната си работа на тема „Обществена библиотека на Лондон“, представяйки едно смело решение за четириетажна сграда под земята на брега на река Темза. Дипломира се в катедра „Обществени сгради“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, където придобива образователно-квалификационна степен „магистър” и квалификация „архитект”. Професионалния си опит започва по време на висшето си образование като стажант в екипа на проектантско студио АТЕК-ВД ЕООД. В периода след престоя си в Белгия и непосредствено след дипломирането си работи като архитект-проектант в екипа на Архитектурна агенция „БРАТЯ КАДИНОВИ“ ЕООД. Понастоящем е архитект в студио „ШАРЕНКОВ АРХИТЕКТИ“ ЕООД в Бургас. От 2016 г. е член на Камарата на архитектите в България.

 

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Реализацията в чужбина често се определя като предизвикателство, а аз съм личност, която обича предизвикателствата, обича да пътува, да усеща духа и ритъма на нови места. Истината е, че имах възможност да остана в Белгия и да придобия магистърска степен от приемащия университет, а след това да търся реализация в чужбина. Но направих друг избор – да се завърна у дома. Решението да живея и да се развивам в България дойде естествено и непринудено вследствие на ясните приоритети, които съм си поставила. Смятам, че в България има върху какво да се работи и много още да се постига, а за това са нужни млади и амбициозни хора с визия за бъдещето, които да имат куража и силата да създават и опазват една по-благоприятна и красива среда за обитаване. Другата причина да направя този избор е моето семейство, което за мен е изключителна ценност. Разбрах, усетих със сърцето си, че не искам да живея далеч от близките си за дълго. И ето ме тук, следвам призванието си в България, в родния Бургас и край морето. И съм щастлива от това!

 

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Предполагам, че повечето колеги архитекти, както и другите специалисти в строителния бранш биха посочили на първо място утежнената процедура по административното обслужване на един проект, както и неясните положения в ЗУТ, които имат нужда от преосмисляне и промяна. От 2016 г. съм член на Камарата на архитектите в България и се старая активно да се включвам в живота на Регионалната колегия на град Бургас. Настроена съм оптимистично и мисля, че е въпрос на време да се изчистят неуредените моменти в практиката и да се доближи тя до своята по-европейска визия. А в по-персонален план не мисля, че срещам затруднения. Екипът на „ШАРЕНКОВ АРХИТЕКТИ”, в който работя, се състои от изключителни професионалисти със съвременна визия за работния процес и практиката и работата с тях е удоволствие, за което им благодаря!

 

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Бих застанала зад всяка една обществена кауза, която ще подобри качеството на живот на жителите на град Бургас, дори и да не е свързана пряко с професията ми. На мнение съм, че всеки човек с изявена обществена позиция би могъл да допринесе за бъдещото развитие на града именно чрез личната си практика и пример. Истината е, че Бургас в последните години се развива доста динамично във всички сфери на живота. Работи се върху подобряването на инфраструктурата и визията на града, реновирането на значимите обществени пространства, на учебните заведения и детските градини, изграждат се нови спортни съоръжения и мултифункционални структури, планира се разширяването на индустриалните зони, с което се създават предпоставки за развитие на бизнеса и за привличане на нови инвеститори. Изготвят се подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство, както и разширения на съществуващите такива. Всичко това е за младите хора – тези, които са тук, и тези, които биха искали да се завърнат. Бургас има нужда от всички свои деца. Това е каузата, зад която бих застанала – младите хора да се завърнат отново тук, в родния град, и да построят неговото бъдеще.

 

 

  1. Обществена библиотека на Лондон

7-1

 

2. Обществена библиотека на Лондон

7-2

3. Обществена библиотека на Лондон

7-3

4. Спортно училище, София

7-4

5. Сграда със смесена функция, София

7-5

6. Клуб на артиста, ул. „Г. С. Раковски”, София

7-6

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си