Ефектно осветление озарява възстановения античен форум в Стара Загора

0

 Празнични илюминации и фойерверки ознаменуваха откриването на възстановения античен форум „Аугуста Траяна“ в Стара Загора на 31 май. Ефектно декоративно осветление озари комплекса в тържествената вечер. Хиляди жители на града, представители на общинското ръководство и културни дейци аплодираха концерта-спектакъл „Магия под звездите“, с който бе поставено началото на поредица от събития на сцената на форума.

„Намерението ни е през лятото да зарадваме старозагорци с безплатно кино под звездите, както и с многобройни прояви от културната програма на общината“, обеща кметът Живко Тодоров.

14-zag1

Античният форум бе реставриран по проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция“. Възстановяването беше на стойност 4 387 493,88 лв. и се финансира по оперативна програма „Регионално развитие“. Дейностите обхванаха консервация и експониране на Западната порта и допълнителната външна крепостна стена, форумния комплекс с аудиториум, площад и терми, главната антична улица Decumanus maximus, мозайка от антична сграда на ул. „Ген. Столетов“ 113, антични подови мозайки и лапидарни паметници, античен басейн, портик с колонада и римска подова мозайка в източния двор на Регионалния исторически музей.

Част от проекта е и създадената интерактивна туристическа информационна система.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си