Арх. Орлин Неделчев, РК на КАБ – Русе:  

Те са бъдещето на урбанизираните територии

8-9_Ruse.Трудно ми е да дам отговор. Не за друго, а защото българският манталитет се отличава коренно от западния. Там принудата от силното урбанизиране и съответно липсата на паркоместа е наложила навика и практиката хората да търсят такива паркинги. Тук горчивата истина е друга. В Русе например общината направи подземен паркинг на два етажа с 60 места за паркиране – с по 30 на всяко ниво. Съоръжението се намира в суперцентъра, където всички искат да спират. И понеже често минавам от там, забелязвам, че то стои празно. Електронното табло съвсем коректно показва колко автомобила има на паркинга и колко са свободните места. Най-често цифрата е 58 свободни. И вероятно местата са заети от колите на охраната и на някой от служителите там. Не разбирам защо хората не го ползват, при положение че цената на подземния паркинг, който е покрит, не е по-висока от тази навън – едно левче на час. На улицата също е 1 лв., но там колата е на открито. И въпреки това всеки се натиска да паркира на забранените места. Затова не мога да отговоря 8-9-4еднозначно. Всичко е въпрос на манталитет и култура. Иначе от професионална гледна точка съм сигурен, че подземните и надземните паркинги са бъдещето на централните части на градовете и урбанизираните територии. И това може да се случи по същия начин, по който бяха задължени по ЗУТ и личните кооперации да имат толкова паркоместа, колкото апартаменти предлагат.

8-9 nasl

Арх. Маргарита Маргаритова, РК на КАБ – Пловдив:

От икономическа гледна точка надземните съоръжения са по-рентабилни

8-9_MargaritovaПаркирането в последните 1-2 години стана жизненоважна част от мобилната общност, особено в големите градове, което означава, че трябва да се осигурят и повече места за паркиране. А това може да стане или чрез построяването на нови паркинги, което изисква доста средства, или чрез разширяване и реновиране на вече съществуващите.

Тези варианти дори и да не разрешат изцяло проблема, то поне ще помогнат за неговото ограничаване. Защото вече наистина стана невъзможно да се паркира. Не говоря само за централните градски части, а и за кварталите. Например в пловдивския район „Тракия“, който е известен с това, че има много свободни площи, и там вече няма къде да си оставиш колата. Така че според мен единственото решение са многоетажните паркинги, без значение дали са надземни, или подземни. От икономическа гледна точка надземните съоръжения са по-рентабилни, но пък трябва да има терен, на който да се реализират, защото вече няма и много свободни общински терени. А иначе проблемът не е само за шофьорите, а и за пешеходците, които понякога не могат да стигнат дори до домовете си.

8-9-6

Арх. Емил Бурулянов, член на РК на КАБ – Бургас:

Вътрешна железница също е добро решение

8-9_Bur.Сега извън София такива паркинги няма. В Бургас се водят дебати за изграждане на два – при кръговите кръстовища на пътищата за Слънчев бряг и Созопол. Така трафикът ще спира преди града, а до центъра може да се стигне и с градски транспорт. Убеден съм, че бъдещето е на тези паркинги.

Пропускаме голяма възможност да изградим такива паркинги в училищните дворове, които се намират на доста оживени места. Те могат да бъдат изградени с тези средства, които се печелят за обновление на образователната инфраструктура. Една вътрешна железница също би поела слезлите от колите си хора и придвижването им в града да стане по-лесно.

Всичко това поне в Бургас го виждам за срок от 5 години. Но посоката е правилна.

По време на Европредседателството

Бургас се представя с макети на потънали кораби

8-9_Burgas_maketi-2Впечатляваща изложба от 3D макети на потънали кораби, интерактивна карта на черноморското дъно с изчезнали обекти и интерактивни игри за деца изследователи са съпътстващите прояви, които Бургас ще представи пред гостите от Европа по време на домакинството си от програмата на Европредседателството. Причината е, че основните събития, които ще се проведат в морския град, са посветени на Черно море и региона – „Европейският морски ден” на 31 май – 1 юни, и заседание на генералните директори по рибарство и аташетата по рибарство на 6 и 7 юни.

Събитията, организирани от община Бургас, ще поставят акцент върху морските археологически проучвания на потънали кораби и селища в българските води на Черно море и значението на морето. Това включва атрактивната изложба „Скритите тайни на Черно море”, международна научна конференция, посветена на подводната археология, създаване на интерактивна карта и игри за деца.

8-9_Burgas_maketi-3Експозицията „Скритите тайни на Черно море” ще бъде изложена в зала „Александър Георгиев Коджакафалията” на Културен център „Морско казино” от 31 май до 30 юли. Залата ще бъде изцяло преобразена, за да пресъздаде подводния черноморски свят. Експозицията ще включва 10 броя 3D макети на потънали кораби в състоянието, в което са намерени, любопитни артефакти, открити при последните проучвания на морското дъно, и интересна допълнителна информация към тях. Интерактивна карта на черноморското дъно с потънали обекти ще дава възможност на посетителя да получи подробна информация за потъналите кораби или изчезналите вече селища. Интерактивни игри за деца ще посрещат най-малките посетители в зала „Христо Фотев” на Културния център. В „Корабен конструктор” децата ще правят 2 триизмерни разглобяеми макета на кораби от дърво. Макетите ще са прототипи на корабите, намерени при последните подводни археологически експедиции в Черно море. Децата ще ги сглобяват и разглобяват по предоставени им чертежи и снимки, придружени с информация за кораба и времето, през което е плавал по море. Играта „Подводни археолози” ще бъде свързана с проучване на скритите „тайни” на Черно море. За целта децата ще ползват перископ, снабден с очила за виртуална реалност, и видеокадри на подводната археологическа експедиция. Инсталацията ще дава възможност на участниците да „изследват” дъното на морето, откривайки потънали обекти. Експозицията „Морски изследователи” ще бъде свързана с провеждане на експерименти, а с помощта на табла ще се демонстрират как се правят подводните проучвания.

8-9_Burgas_maketi-1В международната научна конференция, която ще се проведе от 31 май до 3 юни, български и чуждестранни учени ще представят най-новите разработки по темата, свързана с археологическите проучвания и открития в Черно море. Алеите в Морската градина ще представят изложба на постери с най-новите постижения на археологията в България.

Проектът „Скритите тайни на Черно море” се осъществява с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд култура. Партньори при реализацията на събитията са Националният археологически институт с музей към БАН, Центърът за подводна археология в Созопол и Регионалният исторически музей в Бургас.

Арх. Станимир Стамов, РК на КАБ – Сливен:

Отредените някога за целта терени бяха раздадени за жилищни сгради

8-9_Stamov.Разбира се, че са ефективни многоетажните паркинги. Дори преди години във всички подробни устройствени планове в новите комплекси беше предвидено изграждането на такива съоръжения. Но като дойде демокрацията, някой реши, че няма нужда от тях, и нещата се стопираха. Поне в Сливен терените, които бяха отредени за многоетажни паркинги, бяха раздадени за строителството на жилищни сгради. Иначе като всеки един обект и това съоръжение си има своите особености, не е нещо, което може да стане безболезнено от само себе си и без средства. Иска се много добра организация, още повече че степента на моторизация многократно надхвърли тази, която се очакваше. По-рано например пространствата се оразмеряваха по следния начин: за 1000 жители – 250 места за паркиране. Тези норми обаче много отдавна са надхвърлени като степен на моторизация и в момента наличните места за паркиране и гариране в населените места са крайно недостатъчни. Занижи се изключително много и контролът по отношение на незаконното строителство на ламаринените и бетоновите гаражи, за които по-рано имаше много строг разрешителен режим и незаконните постройки се премахваха незабавно. Сега никой не иска да си създава проблеми с избирателите и може би това е една от основните причини нещата да не се случват.

Иначе най-рентабилни са комбинираните многоетажни паркинги. Това означава съоръжението да бъде под и над земята. Това, разбира се, може да се осъществи там, където теренът и хидрогеоложките условия го позволяват. Но по този начин върху едно и също място се изграждат два пъти повече обекти, което според мен във всички случаи е за предпочитане.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си