ЕС: ”Турски поток” през Сърбия ще навреди на конкуренцията

От Брюксел смятат, че проектът не съответства на европейските правила

0

Енергийната общност към ЕС обяви, че планираният от Газпром участък от газопровода ”Турски поток” за пренос на руски природен газ през Сърбия към Европа ще навреди на конкуренцията в региона. За това информира ”Ройтерс”.

Тази седмица сръбският енергиен регулатор AERS разреши на Газтранс да работи по проекта, изключен от Третия енергиен пакет на ЕС. Този пакет е одобрен през 2009 г., и има за цел да интегрира енергийния пазар на Общността и да засили конкуренцията.

Енергийната общност, организация на ЕС, която разширява енергийните политики на блока до евентуални бъдещи членки на Общността, коментира, обаче, че с това решение Сърбия е пропуснала възможността проектът да е в съответствие с европейските правила.

AERS отхвърли или фундаментално промени всички условия на Енергийната общност, свързани с „ънбъндлинг“ (разчленяването на отделните фази по доставка), достъп на трета страна и тарифните регулации, каза заместник-директорът и юридически съветник на Енергийната общност Дирк Бушле пред осведомителната агенция.

Няма подобни молби за освобождаване от правилата на ЕС от операторите в България и Унгария към регулаторите, добави Бушле. Тръбата не е покрита от Третия енергиен пакет и ние съжаляваме за това, каза още той.

400-километровият участък в Сърбия се очаква да бъде завършен до 15 декември тази година. Той ще е с капацитет 13,88 милиарда кубични метра газ на година.

Междувременно руският вицепремиер Юрий Борисов коментира, цитиран от ТАНЮГ, че „Турски поток“ е важен за Сърбия и за икономическото й развитие. Той подчерта, че строителството на участъка в Сърбия не зависи само от Русия, но и от Унгария и България.

Министър председателят Бойко Борисов смята, че премиерите на Унгария и България са заинтересовани газопроводът да преминава през Сърбия от границата с България до унгарската граница.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си