ЕС отпуска пари за газопровода Ниш-София

0

 

Възможно е да бъдат получени допълнителни средства от ЕС за реализация на газопроводната връзка между България и Сърбия. Това съобщи Министерството на енергетиката в западната ни съседка. Според ведомството проектът трябва да се осъществи в сътрудничество с Брюксел и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

За газовата връзка са разговаряли министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич, директорът на дирекция „Разширяване“ в Европейската комисия Жан-Ерик Паке, ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Майкъл Дейвънпорт и директорът на канцеларията на ЕБВР за страната Мате Патроне.

На срещата е било заявено, че изграждането на сръбския участък от връзката е от стратегическо и регионално значение и ще бъде един от приоритетите на съвместните дейности в предстоящия период.

Сърбия и България подписаха през 2012 г. Меморандум за реализация на газопровода Ниш-София, който бе оценен като много важен за енергийната стабилност на региона.

Газовата връзка е част от концепцията за газов пръстен на Енергийния съюз, който лансира Еврокомисията. Очаква се в проекта да бъдат вложени над 100 млн. евро.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си