Отклонението към новата част на летище ще се ползва най-вероятно 4-5 месеца от председателството ни

Причина за забавянето са проблеми с отчуждаването на терени по трасето

Катя КОСТОВА

Проблеми с отчуждаването на терени по трасето не дава възможност по-бързо да бъде завършено директното отклонение от естакадата от бул. „Брюксел” до терминал 2 на столичното летище и то ще бъде готово през февруари, сочи информация от Столична община и Транспортното министерство. Вторият месец от следващата година бе и първоначалният срок за завършване на съоръжението. Впоследствие обаче Великобритания реши да напусне общността и редът на България да поеме председателството на Европейския съвет дойде с 6 месеца по-рано. Предназначението на отклонението е дипломатите и останалите пътници, идващи у нас за предстоящото председателство, което ще бъде от януари до края на юни 2018 г., да могат по-бързо да стигат до бул. „Цариградско шосе”, а от там и до центъра на София.

Общината ще плати за новото съоръжение 13,6 млн. лв. с ДДС. С парите се изгражда магистрален път от 1100 м до втория терминал на летището, както и нова естакада. Сторят се и нови рампи за пътя към аерогарата.

За проекта се заговори още преди 12 години, през лятото на 2005 г. Тогава принципалът на летището – Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), стартира процедура за реализацията на обекта. Първият проект обаче с европейски средства от предприсъединителната програма ИСПА се забави, а пряката връзка до него се отложи. Остана разрешението за строеж, издадено на 8 юли 2005 г. и влязло в сила на 7 ноември 2006 г. Три години по-късно „Мостстрой”, който тогава трябваше да изгражда директната пътна връзка, препроектира връхната конструкция на естакадата и от монолитна тя се превърна в предварително напрегната.

През 2014 г. с решение на правителството обектът бе обявен за национален. След това Транспортното министерство обяви търг и през ноември 2015 г. избра изпълнител – ДЗЗД „Брюксел 2015”, с основен партньор „ПСТ Груп” и партньор „Инфраструктурно строителство”, които подготвиха работен проект на мостовото съоръжение. Изграждането на обекта започна през септември 2016 г. Предполагаше се, че с по-бързи темпове на работа новата отсечка ще може да е готова до края на 2017 г.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си