Навигатор Home » Новини » Енергийният министър и „Тотал“ подписаха допълнително споразумение за блок „Хан Аспарух“

Енергийният министър и „Тотал“ подписаха допълнително споразумение за блок „Хан Аспарух“ 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и управителят на „Тотал“ Ксавие Фожрас при подписване на споразумението

Предвижда се през есента компанията да извърши и втори сондаж в находището

Допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Аспарух“ подписаха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на „Тотал Е&П България“ Б.В. – Нидерландия, „ОМВ Офшор България“ ГмбХ – Австрия и „Репсол България“ Б.В. – Нидерландия.

От енергийното ведомство уточняват, че фактически чрез споразумението се урежда продължаването на срока на договора.

На 18 април тази година срокът на разрешението за търсене и проучване в блок „Хан Аспарух“ бе удължен със 135 дни с решение на Министерския съвет.

„Сред основните приоритети на настоящето правителство в енергийния отрасъл е търсенето и проучването на местните енергийни ресурси, тъй като разработването на местния добив ще гарантира конкурентни предимства за страната ни“, каза министър Петкова по време на срещата.

Тя увери, че комуникацията и съвместната работа между Министерството на енергетиката и „Тотал Е&П България“ ще продължат и в рамките на сегашния мандат.

По информация на управителя на компанията Ксавие Фожрас в момента продължава обработката на сеизмичните данни, получени от проучванията в района на находището. Предвижда се през есента на тази година компанията да извърши и втори сондаж в блок „Хан Аспарух“.

Ксавие Фожрас запозна министър Теменужка Петкова с Алманаха на черноморското крайбрежие, разработен от „Тотал“, ОМВ и „Репсол“ в партньорство с Института по океанология към БАН.

 

Добавете коментар