Николай АНТОНОВ

В Разлог бе представен проект за повишаване на енергийната ефективност на обществените сгради, чийто бенефициент е общината. Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОПРР за периода 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е 322 375,30 лв., от които европейското финансиране е в размер на 250 024,97 лв., националните средства са 44 122,05 лв., а собственото финансиране – 28 228,28 лв.

По проекта ще бъде променен цялостният облик на сградата, в която се помещават ОП „Обреден дом” в Разлог, ОП „Паркинги и гаражи”, Дирекция „Социално подпомагане” – Разлог, Регионалната здравна инспекция, Общинският синдикат на КТ „Подкрепа” и Сдружение „Съюз на слепите”.

При представянето на проекта кметът на Разлог инж. Красимир Герчев подчерта, че с неговото реализиране ще бъде подобрен цялостният облик на една от най-важните административни сгради в града. С мерките за енергийна ефективност тя ще достигне най-висок клас на енергопотребление – клас А. В момента сградата е от клас D и има разход на потребна първична енергия EP = 342 kWh/m2y. След реализиране на мерките общият годишен разход на първична енергия за сградата ще е в размер на EP = 71,3 kWh/m2y.

17--Razlog
Представяне на проекта за повишаване на енергийната ефективност на обществените сгради в Разлог

Предстои да бъде направено цялостно топлинно изолиране на външните стени, подмяна на прозорци и врати със система от PVC профил и стъклопакет, ремонт на покрив, топлоизолация на покрив и под. Изцяло ще бъдат подменени водопроводната и канализационната инсталация, ще бъде монтиран и котел за отопление на газ. Освен тези мерки ще бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания, предвиден е ремонт на санитарните помещения, ще бъде рехабилитирана и мълниезащитната инсталация на сградата.

Община Разлог продължава да изпълнява своята инвестиционна политика за прилагане на мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради, допълниха от администрацията. Изпълняват се проекти за обновяване на образователната инфраструктура в града. Реновират се СУ „Братя Каназиреви”, Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и ОУ „Никола Парапунов” в Разлог. Предстои да бъдат обновени също народно читалище „15.IX.1903-1909 г.”, сгради за административни и социални дейности на ул. „Арх. Александър Баров” и ул. „Богомил” № 2, както и 14 многофамилни жилищни блока.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си