Разговаря

Николай АНТОНОВ

14-kmet_strumiani-2
Емил Илиев е на 47 г., ръководи вече втори мандат община Струмяни. Завършва специалността „Икономика и организация на труда”, работи като икономист и управител в банковия сектор, преди да стане кмет. Семеен, баща на две деца. Тя е на девето място по територия сред 14-те общини на Благоевградска област и е сред най-малките с общо население около 5800 жители в 21 села, пръснати от двете страни на Струма в подножието на Пирин – на изток, и в Малешевската планина – на запад.

 

– Г-н Илиев, вече втори мандат сте кмет на община Струмяни. Какви бяха трудностите, с които трябваше да се преборите през първите четири година на управлението?

– В моя случай звучи напълно адекватно добилият популярност израз, че живеем в интересно време. За мен първият мандат беше голямо предизвикателство по простата причина, че заварих нещо, което не бях очаквал даже в най-лошите си предвиждания. При бюджет от 3,5 млн. лв. наследихме задължения за 5 млн. лв. За една малка община това е убийствено. Но пък беше едно предизвикателство за мен като човек, дошъл от банковия сектор, занимавал се в целия си съзнателен живот с финанси. Трябваше да реорганизираме изцяло дейността на администрацията и същевременно да влезем в предварителни разговори с партньорите, към които общината е имала тези огромни задължения. Разбира се, не без помощта на държавата, в лицето на Министерството на финансите, ние получихме целеви субсидии, за да започнем да работим нормално. Същевременно трябваше да обясним на хората какво е реалното икономическо състояние на общината, защото знаем, че те не се интересуват дали тя има, или няма задължения. За тях е важно да се случват нещата чисто инфраструктурно, да има чисти и асфалтирани улици, тротоари, довеждащи водопроводи или спортни и детски площадки за подрастващите и младежта, да им покажем, че действително в такива малки общини има живот и бъдеще. Оптимист съм сега в този втори мандат. Наистина гледам с оптимизъм и с два хода напред, образно казано, на всички проектирания, бюджетирания и нови проекти, които вече спечелихме в новия програмен период.

– Какво е сегашното финансово здраве на общината?

– Около 2 млн. лв.сме погасили от старите задължения и търсим начини за повишаване на приходната част на бюджета. Стигнахме до идеята преди три години за управлението на горите, общинска собственост, които са 1600 хектара. Започнахме да получаваме приход и от тях. Допълнително започнахме да отдаваме на концесия терени. Най-големите залежи на мрамор са на територията на община Струмяни. Имаме три концесии в района на Илинденци за добив на мрамор. Още две за добив на инертни материали, с които се обезпечава строителството на Лот 3.3 Кресна – Сандански от автомагистрала „Струма”. Това са все допълнителни такси, които са стабилни, гарантирани, превеждани от Министерството на икономиката в общинския бюджет. Благодарение на проектите, които печелим за трансгранично сътрудничество България – Македония, Програмата за развитие на селските райони – друг солиден инструмент, който ползваме, съм оптимист за края на мандата, че всичко, което е заложено в проектите ни, ще бъде претворено в инфраструктурни обекти.

Какви инвестиции са направени и предстои да се направят в община Струмяни по различните програми с европейско и национално финансиране?

– През изминалия програмен период имаме изпълнени и верифицирани инфраструктурни проекти за над 12 млн. лв. по различните програми. Изградихме бизнес инкубатори, площади, защитени жилища, подменихме ВиК инфраструктурата, имаме вече две нови игрища, няколко детски и спортни площадки, съобразени и с бъдещите проекти за новия програмен период. Те предвиждат нови площади, канализиране и благоустрояване на реките, които минават през двете най-големи населени места в общината – река Шашка в Струмяни и река Цапаревска в Микрево, изграждане на крайбрежни улици край Цапаревска река със зони за отдих, които ще се свържат с новия стадион и спортните площадки и парка в Микрево. Ще се обнови площадът в Микрево, ще се изгради посетителски център и ще се обнови читалището в Илинденци, проектират се и нови улици – все важни проекти за подобряване на условията за живот на хората. Същевременно ще се изградят нови резервоари и довеждащ водопровод от Кресна до Илинденци, с което да се реши за години напред проблемът с водоснабдяването. Засега в най-сухите части има проблем с водата, защото ползваме едни и същи извори с гр. Сандански, който се разраства, а дебитът на изворите в Пирин намалява. Водата винаги предизвиква конфликт между двете общини, още повече че съоръженията са на община Сандански. С диверсификацията на този довеждащ водопровод ние ще решим проблема с допълнителното водоснабдяване поне за 30-50 години напред. Изцяло ще бъде подменено уличното осветление с ЛЕД-технологии и нови осветителни тела в най-голямото село в общината – Микрево. Същевременно започнахме новите проекти, защитени по Програмата за развитие на селските райони, както и за трансгранично сътрудничество България – Гърция. Милионите трябва да се влагат в инфраструктура и проекти, които са стойностни и подобряват живота на хората.

А как ще се отрази на общината изграждането на АМ „Струма”, която пресича и нейната територия?

– Голям плюс за общината е изпълнението на големия проект на АПИ и МРРБ за изграждането на Лот 3.3 на автомагистрала „Струма” със съпътстващата инфраструктура, която включва и пътен възел с виадукт „Байкал” и отклонението към селата от Малешевския район на община Струмяни, и бъдещото ГКПП – Клепало на българо-македонската граница. Това ще даде тласък за развитието на района и ще привлече потенциални инвеститори.

Как гледате на идеята за създаване на индустриални зони, какви са възможностите на малка община като Струмяни в тази посока?

– Струмяни е една от общините с най-висок процент безработица. Колкото и да мислим, че сме успешни като кметове, ако не създадем възможности за развитие на предприемачество и съответно за създаване на работни места за хората, значи нищо не сме направили през своите мандати. Една от идеите ми е да използваме добрата локация на общината за привличане на потенциални инвеститори. Готови сме да създадем съответните индустриални площи, които да отдаваме под наем или предложим за закупуване на заинтересовани фирми. Община Струмяни е на 150 км от пристанището в Солун и на толкова от летището в София. Същевременно на 38 км са две граници – ГКПП Кулата към Гърция, и ГКПП Златарево към Македония. На 50 км е световният ски център Банско, на 15 минути път е балнеологичният курортен център Сандански. Какво по-хубаво от това! Моите задгранични партньори, кметове и други, които идват на посещение при нас, ни подсказват много идеи. Явно чужденците виждат с друго око тези природни дадености. Затова ние трябва да си изпълним мисията като местна власт – да създадем условия за инвестиции, да помогнем за изграждане на подземна и надземна инфраструктура, за да привлечем хората на бизнеса в община Струмяни.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си