ЕК: Ръст на българската икономика от 3.3% през 2019-а

0

Европейската комисия прогнозира растеж на българската икономика от 3.3 на сто тази година и 3.4 на сто догодина, колкото очакваше и през пролетта. Това сочи лятната междинна прогноза за икономиката и инфлацията в ЕС и еврозоната. Миналата година отчетеният икономически растеж бе 3.1 на сто, а през първото тримесечие на тази година – 3.5 на сто.

Заради по-слабата външна конюнктура се очаква българската икономика да расте с по-бавен темп през второто полугодие и да поддържа подобно ниво на растеж през 2020 година, отбелязва Еврокомисията.

Според доклада положителните тенденции в разполагаемия доход ще помогнат да се поддържа динамиката на частното потребление, а стабилните печалби, подходящите финансови условия и оптимистичните очаквания за местната икономика се очаква да стимулират инвестициите. Повишеното потребителско доверие заедно с по-високия разполагаем доход може да насърчи частните разходи, се отбелязва в прогнозата.

Освен това бързият растеж на износа за няколко относително малки дестинации извън ЕС през първите четири месеца на годината навежда на мисълта, че има потенциално голяма възможност за преориентация на износа. Ако навлизането на нови износни пазари се запази, това може да доведе до по-добро представяне на износа.

Заради по-високите цени на горивата и продължаващото поскъпване на храните, през първите пет месеца на годината инфлацията набра скорост, се посочва в документа. Според прогнозата на Еврокомисията през второто полугодие предвиденото повишение на регулираните цени на електроенергията ще ускори инфлацията. Очаква се тя да се забави до 2.4 процента тази година и с 1.7 на сто догодина. За сравнение, годишната инфлация за май 2019 г. спрямо май 2018 г. бе 3.5 на сто.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си