Пречиствателната станция за отпадъчни води в Айтос се изгражда с безвъзмездна финансова помощ по ОП „Околна среда“

Брюксел предупреди с писмо, че започва наказателна процедура срещу страната

България не е осигурила необходимото качество на пречистване в 96 градски агломерации, пише в доклад на Европейската комисия, която изпрати до България и Кипър официално предупредително писмо за започване на наказателна процедура, информират от МОСВ.

От Екоминистерството уточняват, че са установени пропуски в прилагането на изискванията на Директива 91/271 за пречистване на градските отпадъчни води, но заключенията се базират на данни към 2014 г. Според ведомството ситуацията към момента е променена положително. В последните 10 години България полага системни усилия за решаването на проблема, а пречистването на отпадъчните води е приоритет в работата му.

От МОСВ припомнят, че над 2,3 млрд лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” са насочени към изграждане на ВиК инфраструктура в агломерации с над 10 хил. жители, за които се отнася писмото.

В настоящия програмен период към този момент са обявени 11 процедури на обща стойност 881 млн. лв.

Договорени са проекти за 602 млн. лв., което е 26% от ресурса в сектор „Води“. Работи се върху проектите с изпълнители общините: Асеновград, Плевен – Долна Митрополия, Добрич, Приморско, Елхово, Айтос, Враца, Банско, Варна – Златни пясъци, Видин, Тервел и Ямбол.

Приключени са първите два фазирани проекта – пречиствателните станции на Шумен и Раднево.

До края на годината ще бъде обявен и останалият ресурс по оста на база на резултатите от регионалните прединвестиционни проучвания, които са възложени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В проучванията се уточняват приоритетните инвестиции във ВиК инфраструктура в агломерации над 10 хил. жители на територията на 16 консолидирани ВиК оператора.

В предходния програмен период 2007-2013 г. успешно са изпълнени 221 проекта в сектор „Води“ с усвоена безвъзмездна финансова помощ над 2,4 млрд. лв. Изградени или реконструирани са 50 пречиствателни станции за отпадъчни води в страната. От подобрените условия във ВиК сектора се ползват над 889 594 жители, отчитат от МОСВ.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си