Министър Нено Димов и строителите дискутираха изграждането на пречиствателни станции в малките селища

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с новото ръководство на Камарата на строителите в България (КСБ). С изпълнителния директор инж. Мирослав Мазнев и членове на управителния съвет на КСБ бяха обсъдени проектите, които предстои да се изпълняват от строителния бранш в сектор „екология”, и ходът на процедурите по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (ОПОС).

Договорено беше създаването на съвместна експертна група между МОСВ и КСБ за работа по инвестиционните проекти в областта на околната среда. От КСБ отчетоха добрата работа с министерството по разработването на стандартизирани тръжни документи за СМР по проектите на ОПОС.

Сред темите на срещата беше осигуряването на средства за изграждане на пречиствателни станции в малките населени места с 2000 до 10 000 жители, които не попадат в обхвата на нито една от оперативните програми. Според статистиката това са около 200 населени места, а от КСБ смятат, че тези проекти биха могли да се финансират чрез публично-частни партньорства. Министър Димов уточни, че основен ангажимент за изграждането на тези обекти имат ВиК дружествата и общините и те трябва да намерят конкретните решения.

Обсъдени бяха и екологичните последици от пожара в Кресненското дефиле. От КСБ съобщиха, че подготвят урбанизационни планове за възстановяване на видовете в района.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си