16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Общините получават дофинансиране за завършване на инфраструктурните проекти

Всички общини, които изпълнят дейностите по финансираните чрез бюджета на МРРБ обекти, да получат и останалата част от средствата. Това ще е нашето предложение, което ще залегне в бюджета за 2023 г., обяви по време на блиц контрол в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той напомни, че през 2022 г. общините са получили 50% от стойността на обектите, което поражда правна несигурност за тях. В резултат до момента в министерството са представени отчетни документи за около 25% от предоставения ресурс от общо малко над 400 млн. лв. С тези средства МРРБ финансира инфраструктурни и ВиК проекти на общините.

В отговор на въпрос регионалният министър обяви, че по първия етап на програмата за енергийна ефективност на жилищни сгради са получени предложения за близо 4 млрд. лв. при заложени за тази дейност 1,4 млрд. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост. Той посочи, че средствата няма да стигнат за всички проекти. И допълни, че трябва да се мисли за нов инструмент с ангажиране на международни финансови институции с цел продължаване на политиката и създаване на инструмент, който да даде възможност за ежегодно изпълнение на такива дейности.

В началото на следващата седмица се очакват резултатите от възложения от министър Цеков одит на провежданите от Агенция „Пътна инфраструктура“ процедури по избор на изпълнители за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Те ще бъдат база за вземане на решение дали процедурите да бъдат продължени или върнати. Регионалният министър обърна внимание, че едно ново възлагане ще отнеме най-малко 6 месеца и ще постави в риск поддържането на пътищата през зимните месеци.

Пред депутатите министърът пое ангажимент в следващите месеци да бъде намерено решение за всички забавени обществени поръчки на АПИ. Той обърна внимание, че заради поставяните от възложителя изисквания техническите оферти са с много голям обем и разглеждането им отнема много време, поради което е нужна промяна. Според него при наличие на готови проекти с издадени разрешения за строеж те трябва да са много прости.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ