Поли ВАСИЛЕВА

Враца ще има инсталация за компостиране на зелени отпадъци. Изграждането й ще стане по проект на общината, финансиран от Оперативна програма „Околна среда”, информират от администрацията. В момента Враца не е въвела система за разделно събиране на боклука и на депото й се компостират големи количества зелени боклуци. С инсталацията ще се намали количеството на депонираните биоразградими отпадъци, а те ще се превърнат в ресурс, използван в земеделието и озеленяването.

Общината вече призова гражданите да поставят окосените треви, клони, шума до контейнерите за смет и на обособени места за зеления боклук. И в селата на общината за тях са определени площадки. Фирмите също трябва да събират отделно отпадъците от зелените си пространства. В скоро време ще бъдат осигурени специални съдове за биоразградимите отпадъци и техника за извозването им.

И общината в Монтана напредва в изграждането на компостираща инсталация за такива отпадъци. Годишно ще се обработват 150 тона зелени отпадъци от паркове и градини, от дворовете на жителите на града. Кметът Златко Живков подписа договор с програма „Околна среда” за финансиране на инсталацията. Стойността е 4,4 млн. лв., а срокът за изпълнение е 19 месеца.

Общините Берковица и Вършец се обединиха за изграждане на инсталация за зелените отпадъци. На площадката вече се работи. Така двете администрации ще спестят и средства за превоз на зелените отпадъци до депото в Монтана. Те ще се обработват на място, а до депото ще бъде доставян само битовият боклук.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си