Арх. Фикрие Булунмаз направи презентация на 6-годишния им труд и разкри етапите, върнали блясъка на храма

Елвира ГЕНОВА

19-Fikrie-0
Арх. Фикрие Булунмаз

Голямо професионално предизвикателство и пълна отдаденост на работата – така турският архитект и реставратор Фикрие Булунмаз синтезира 6-годишния труд по реставрацията на Желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул. Тя, заедно с екипа, върнал блясъка на архитектурния шедьовър, гостува в Пловдив. Визитата им бе организирана от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, а срещата с пловдивчани бе домакинствана от Културен център „Тракарт”. Именно от града под тепетата преди 12-13 години тръгна инициативата за възстановяване на българската духовна светиня в Истанбул. Във времето усилия за каузата обединяват пловдивския Граждански клуб, администрацията на община Пловдив, Министерството на културата и българското правителството.

19-Fikrie-5Строително-ремонтните дейности и цялостната реставрация на църквата „Свети Стефан” са извършени в рамките на 6-7 години съвместно от Истанбулската голяма община, областната управа на град Истанбул и Фондацията на Православната църква на Българската екзархия в Истанбул. Предприетите действия са в резултат и на Споразумението между министерствата на културата на двете страни по Програма за сътрудничество в опазване на недвижимото културно наследство, подписана за периода 2002-2003 г.

По данни на българското правителство в цялостната реставрация на Желязната църква в Истанбул са вложени около 3,5 млн. евро – близо 16 млн. турски лири. От тези средства България е предоставила 390 000 евро, които са изплатени целево на два транша.

19-Fikrie-2
Работни моменти от реставрацията на църквата

При посещението си в Пловдив ръководителят на реставрационния екип арх. Фикрие Булунмаз направи презентация на 6-годишния им труд. Автентични кадри разкриха пред публиката в залата етапите на работа, строително-ремонтните и реставрационните дейности, които са спасили българската църква от сигурна разруха. Специалисти в областта са й давали не повече от 10 години, преди тотално да се саморазруши под влияние на климатичните и природните условия на Златния рог.

Уникалната постройка от метал, проектирана преди 120 години от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е изработена в Австрия от металургичната фабрика Vagner. Елементите на конструкцията, тежащи около 500 т, са пренесени с железница и са сглобени на място. Любопитното е, че в хода на ремонтните дейности на „Свети Стефан“ фирма Vagner не отговорила на писмата на реставраторите и не е оказала съдействие, стана ясно в залата. Екипът обаче се е справил блестящо и без консултации от производителя, който в момента строи небостъргачи в Истанбул.

19-Fikrie-4
Криптата, която след ремонта е превърната в галерия

За да бъде спасена забележителната постройка, строители и реставратори са укрепили подпорите на храма, които са на близо 40 метра дълбочина във водата, възстановени от корозията са основите, по специална технология са запълвани цепнатините в носещите колони. Потъналите стълбища към основите са били един от сериозните проблеми, сподели г-жа Булунмаз. Компрометираните части от стените на църквата са били инжектирани със специален материал за укрепване. Подсилена е 650-килограмовата основна носеща колона на покрива. Самият той е почистен, нанесено е специално защитно цинково покритие и е завършен с позлата. Всички декоративни елементи от Желязната църква са демонтирани, описани, номерирани, основно почистени и сглобени като пъзел на автентичните им места, разказа ръководителят на екипа, работил по храма. Подовите плочи от църквата са били извадени в градината, почистени със специална техника и върнати обратно. Отводнена и укрепена е и криптата на храма и сега там е оформено ново многофункционално помещение, което се ползва за галерия. Възстановени са витражите и са подменени с армирани стъкла. Изградена е нова климатична и вентилационна система, красиво оформен е и ландшафтът около „Свети Стефан“. Главен изпълнител на строително-възстановителните работи е фирма „Таш Япъ” – Истанбул, а целият екип от майстори и реставратори дава 100 години гаранция за свършеното.

19-NEW

Целият процес по реставрацията е запечатан в уникални кадри, които разкриват двете лица на храма – преди и след работата на екипа.

„Нямаше нещо, което да ни затрудни – обобщи Фикрие Булунмаз. – Екипът ни бе изцяло отдаден на работата, само времето малко ни пречеше“, сподели тя и допълни, че работата по възстановяването на църквата „Свети Стефан” е оказала огромно влияние на професионалното й развитие.

19-6
Екипът строители и реставратори с консула Ергани и председателя на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова

Най-вероятно същият екип, начело с нея, ще работи и по реставрацията на джамията в Разград, ако двете държави се договорят.

„Желязната църква е много голяма част от българо-турските отношения и културното богатство на двете страни. Много сме доволни от свършената работа. Искам да благодаря на този невероятен екип! При колективната работа някои могат да останат незабелязани. Нека припомним, че цялото финансиране е от община Истанбул, която е побратимена с община Пловдив. Знам, че Пловдив следи тази тема отблизо и има участие с дарени икони. Това е още едно доказателство за приятелството между двата народа“, каза пред реставраторите и публиката генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си