Ееврокомисията нищи случаи с лифтове у нас

1

Сигнал за незаконно строителство в курорта Пампорово е подаден в Европейската комисия от неправителствената организация „Синята планета“. Еврочиновниците са сезирани и за това, че предприятието, управляващо комплекса, е получило нерегламентирана държавна помощ под формата на държавни земи и гори от Държавния поземлен фонд и Държавния горски фонд.

Случаят е пратен в Главна дирекция „Конкуренция“ на ЕК заради бездействието на българските власти, която ще провери дали действията на собственика на ски курорта са довели до нарушения на европейското законодателство. През ноември 2013 г. проверка на Изпълнителната агенция по горите в Пампорово установи, че лифтът до връх Снежанка е построен незаконно, като е осъществена и нерегламентирана сеч за разширяване на писти. Дирекцията за национален строителен контрол установи незаконен строеж на лифт „Двата моста“ в курорта в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж. След заповед за спиране на всякакви строителни дейности по съоръжението и за неговото премахване, инвеститорът оспори решението на строителния контрол. Мотивът бе, че съоръжението е изградено изцяло на база на съществуващото такова.

Пореден обрат на 180 градуса претърпя и делото за законността на лифта на Платото в ски зона Банско.

Споровете продължават, или по-точно отиват на изходна позиция, тъй като делото се връща на тричленен състав на ВАС. В списъка на незаконните обекти на МОСВ попадат още ски писти „Шилигарник – 2“ и „Стражите“, резервоарът за вода в местността „Бъндеришка поляна“, действащият ски влек „паничка“ в местността „Чалин валог“. Освен тези обекти в ски зоната има няколко водохващания, които са в същата ситуация.

Междувременно до няколко месеца трябва да бъде изработен новият закон за туризма, който да въведе единни критерии за извършване на туристически дейности и услуги. Преди дни депутатът от БСП от Смолянска област Дора Янкова настоя да се обособят зони за социален туризъм до всеки скъп курорт.

1 коментар

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си